Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Juppi, hippi, terroristi

 


ISIS-terroriliikeellä on mielenkiintoinen yhtymäkohta 60-luvun hippiliikeeseen; Molemmat edustavat sekä sukupolvikapinaa, että paratiisimaisen utopian tavoittelua. Hippiliike oli kuitenkin rauhanomainen ja pyrki herättelemään ihmisiä välittämään toisistaan ja planeetastamme rakkauden sanoman avulla.

Jokatapauksessa syyt jotka ajavat nuoria ääriliikkeisiin ovat moninaisia; Taustalla voi olla ko. sukupolvikapinaa, perinteistä syrjäytymistä sekä naivia nuoruuden intoa tavoitella parempaa maailmaa ja siten kokea merkityksellisyyttä elämässä.

Tämä psykologinen tausta lienee samanlainen useimmilla ääriliikkeisiin liittyneillä nuorilla.

Entä mikä on sitten islamin osuus ISIS-liikkeen synnyssä? Se on tietysti merkittävä. Äääriliikkeet tarvitsevat aina käyttövoimakseen jonkin autoritaarisen oppijärjestelmän ja/tai henkilökultin.

Entä edustaako ISIS sitten oikeaa islamia? Ei tietenkään. Sillä oikeaa islamia ei ole olemassa. On olemassa vain erilaisia islamin tulkintoja. ISIS edustaa erästä niistä.

Islam on ollut regressiivisessä tilassa jo keskiajalta saakka. Muun maailman modernisoiduttua tuo regressio on muuttunut kestämättömäksi olotilaksi islamiin kohdistuvan modernisaatiopaineen takia. ISIS on syntynyt vastaliikeestä tällaiselle paineelle.

Ongelma on siis islamin sisäinen ja muslimien tehtävä on on käsitellä tämä(kin) ongelma keskenään. Islamin ongelmien käsittely ja uuden nykyaikaan sopivan tulkinnan/tulkintojen syntyminen vie kuitenkin vielä vuosikymmeniä. Länsimailla ei ole, eikä tulekaan olla osaa eikä arpaa tässä prosessissa. Meidän tulee keskittyä omiin ongelmiimme ja oman arvopohjamme vaalimiseen ja edelleen kehittämiseen.

---

Kuten aiemminkin jo todettua, meillä ei ole edelleenkään mitään todellista ulkoista uhkaa. Meitä uhkaa ainoastaan oma typeryytemme.

"Kansakunta ei koskaan sorru kuin itsemurhaan", R. W. Emerson

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Sikäli ironista, että vielä ennen ristiretkiaikoja islamin valtapiiristä tuli aikansa edistyneimpiä tieteentekijöitä (esim. al-Haytham, al-Battani). al-Haythamin ansioksi luetaan usein mm. tieteellisen metodin esiaste.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

.. islamin kehitys tosiaan pysähtyi joskus keskiajalla.

en tiedä mitä taphtui. Oliko niin, että valloitusvaiheen jälkeen alettiin varmistamaan valta-asemaa vahvistamalla uskonoppia/dogmia?

Niin tai näin muslimimaailma on nyt suuressa kriisissä ja taantumuksessa.

Heidän on itse selvitettävä omat sotkunsa, eikä miedän tule sekaantua siihen millään tavoin.

Toimituksen poiminnat