Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Vi har en mardröm

 

Noin viikon ajan olen järkyttyneenä lukenut Dagens Industrin (di.se) keskusteluketjuja (Ketjut avautuvat artikkelien vieressä olevasta "Mest omtalat"- laatikosta). 

En ole ollut tietoinen siitä, että kansalaismielipide on äitynyt niin tyytymättömäksi harjoitettua maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaa kohtaan; Aiheeseen liittyvät ketjut ovat täynnä purkaantuvaa katkeruutta.

Esimerkkinä päivän (10.12) pääkirjoitus: http://www.di.se/artiklar/2015/12/9/ledare-installd-julhandel-loser-inte...

Keskustelujen ja artikkeleiden perusteella voi päätellä, että Ruotsi on lähellä järjestelmäkriisiä. Tp-hakijoiden majoitustilanne on tietysti akuutein kriisi, mutta myös yhteiskunnan peruspalvelut ovat hätää kärsimässä.

Ongelma ei ole pelkkä rahakysymys, sillä palveluiden ylläpitämiseksi tarvittavan henkilöstöä ei kerta kaikkiaan ole olemassa, vaan sitä on koulutettava lisää ja se tulee kestämään useita vuosia.

Ruotsi on nyt erittäin vaarallisella tavalla ajautumassa kohti vakavaa sisäistä konfliktia; Valtiovalta ja kansa ovat pahasti erkaantuneet toisistaan. Tyytymättömät pakenevat ruotsidemokraatteihin, joka on saavuttanut jo liki 20% kannatuksen. Äärioikeiston valtaannousu Ruotsissa ei ole enää pelkkää teoriaa.

Ruotsi on edelleen vahva talous, mutta sekin voi helposti ajautua ongelmiin; Asuntokupla on jo paha ja tp-hakijoiden vyöry pahentaa tilannetta entisestään. Vuoteen 2020 pitäisi rakentaa 440000 uutta asuntoa (SVT-uutiset). Nykyisellä tahdilla syntyy 150000.

Tp-hakijat tietysti nostavat velkaelvytyksen kautta Ruotsin kansantuotetta, mutta sekin voi johtaa talouden ylikuumentumiseen. Velkaantumisvaraa Ruotsilla sinänsä toki on, sillä valtionvelka/BKT on vain luokkaa 40%. 

Nytkin jo kuumottaa: http://www.di.se/artiklar/2015/12/10/shb-varnar-for-overhettning/

 

------

 

Arbetsförmedlingen.se mukaan ruotsin työllisyystilanne kehittyy suotuisasti vuosina 2015-17; Työttömyyden oletetaan laskevan 7.5% -> 6.5%, mutta "Grupper med en svagare position"- työttömyys pahenee kuitenkin 50%->60%. "Utomeuropeiskt födda" -osuutta ei ole eritelty.

Mutta kuitenkin lisätään, että:

"
Under 2017 passerar andelen inskrivna arbetslösa med utsatt ställning på arbetsmarknaden 75 procent av samtliga inskrivna arbetslösa. (Till dessa grupper räknas utomeuropeiskt födda, arbetslösa 55-64 år, arbetslösa med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga och arbetslösa med högst förgymnasial utbildning.)
"

Ts. heikosti työllistyviä on 75% työttömistä vuonna 2017.

http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Statistik-prognoser/Prognoser/Pr...


-----------

 


Järjestelmäkriisi Ruotsissa ei ole enää täysi mahdottomuus. Sitä laskua maksaisimme mekin.

Venäjällä järjestelmäkriisi on todennäköinen. Ennakkomaksu on siitä meille  jo tullut.


Elikkä sitä odotellessa:

Pistetäänpä nyt nämä meidän omat asiat vihdoinkin kuntoon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mitä itse ajattelit tehdä asian hyväksi? Tämä oli sikäli poikkeuksellinen blogi, ettet kertonut edes mitä muiden pitäisi tehdä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Seuraan paljon nettimedioita ruotsiksi ja englanniksi. Oma panokseni on tiivistää maailman tapahtumia/huomoita tänne blogiin.

----

Tuo viimeinen rivi on tarkoitettu päättävässä asemassa oleville.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

KUn minä jään eläkkeelle, ja talous on sitten turvattu, niin alan kirjoittelemaan näitä blogeja, joissa ennustetaan kaikenlaisia katastrofeja talouden alueella ja työttömyyden räjähdysmäistäs kasvua.

Toimituksen poiminnat