Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Myös Dagens Industri sulki uutiskommentoinnin

 

Silloin tällöin käyn tutkailemassa ruotsalaisten tunnelmia DI:n uutiskommenttiketjuissa.

Mutta enpäs enää käykään, sillä kommentointimahdollisuus on nyt poistettu. Virallisena selityksenä on palvelun keskeneräinen päivitysprojekti. 

Todellisuudessa kyse lienee siitä, että on haluttu vaimentaa maahanmuuttokriittinen keskustelu, jota ketjuissa on käyty. Keskustelu on kuohunut kiivaana DI:n palstoilla, sillä kaikki suuret ruotsalaiset nettilehdet ovat jo aiemmin sulkeneet kommenttipalstansa ja DI oli jäänyt yhdeksi viimeisistä linnakkeista, jossa kommentointi oli yhä sallittu.

Tämä on Ruotsin kannalta vaarallinen tie. Yhteiskunnallista keskustelua ei pidä rajata, sillä se ainoastaan pahentaa tilannetta. Tyytymättömyys purkautuu tällöin jotain muuta ja arvaamatonta kautta. Lisäksi se ruokkii tietysti myös törkymediaa.

Nettikeskustelu on edelleen hyvin tuore ilmiö ja se kuohuu välillä yli äyräidensä. Mutta meidän on vain pakko opetella tämä homma ja pikkuhiljaa oppia nettikeskustelemaan sivistyneesti. Nettikeskustelu on hyvin tärkeä osa yhteiskunnallista dialogia ja sitä ei saa alkaa rajoittamaan eikä myöskään tärvellä törkykirjoittelulla ja häiriköinnillä.

Olen tässä suhteessa optimisti; Me kyllä opimme tämänkin homman ja nettikulttuurimme tulee kehittymään, kuten kaikki muukin kulttuuri on ajan saatossa kehittynyt.

Kaikkea törkyä ei saa pois niin kauan kuin on pahoinvoivia ihmisiä, mutta me muut voimme opetella hillitsemään itsemme, nostamaan tasoamme ja näkemään ihmisen keskustelun toisellakin puolella.

--

+ Laittakaa linkkejä jos tiedätte asiallisia ruotsalaisia keskustelupalstoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oikeistolaisuus on tehnyt liiton itsetuhoisen miesihanteen kanssa ja nettipalstat ovat sitämyöten raaistuneet. Ilmiö näkyy jopa Puheenvuorossa. Miksi jonkun ruotsalaisen kauppalehden pitäisi hyysätä agressiivisia porukoita?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Keskustelu pitää käydä jossakin asiallisessa mediassa eikä ajaa sitä täysin sensuroimattomille palstoille.

DI:n ketjut olivat siis moderoituja ja siksi asiallisia vaikka viestittely olikin katkeraa nykyistä maahanmuuttoa kohtaan.

Ehkä olivat kuitenkin kyllästyneet viestien siivoamiseen? Todellista syytä ei ole siis kerrottu.

Järkevämpää olisi esim sallia vain omalla nimellä+naamalla keskustelu ja/tai pankkitunnistautumisella luodut profiilit.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Klikkasin juuri auki IL-uutisen kymmenvuotiaden kioskimurrosta. Alkoi valtava ryöpytys kukkahattutätejä kohtaan!! :-/
Kyllä miesten on keskenään tartuttava itsetuhoiseen oikeistoidenteteettiin ja sen ilmenemiin. Ei sitä moderoijat voi yksin suitsia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#2 "...eikä ajaa sitä..." Niin sen ajamisen tekee maahanmuuttokriitikot itse koska antavat syrjäytyneiden vaipua syvemmälle ja käyttävät heitä omien mielipiteittensä kaikuina.
Niin kauan kuin epäherkkyyttä pidetään meriittinä mamukeskustelussa ja talousluberaalissa keskustelussa niin kauan kierteenne jatkuu.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mielestäni nyt meiltä kaikilta vaaditaan malttia; Ei tämä törkyily voi jatkua loputtomasti, vaan kyllä ihmiset pikku hiljaa kasvavat nettisivistyneiksi.

Kaikkea törkyä ei saada koskaan aisoihin/pois, mutta uskon ihmisten lopulta tajuavan, että pahaa oloa ei kannata kaataa nettiin muiden silmille.

Ihmiset eivät hetkessä muuta mielipiteitään, mutta asiallisen keskustelun kautta jokainen saa siihen lisää uusia rakennusaineita. Jankkaaminen ja agressio eivät varmuudella vie omaa sanomaamme eteenpäin.

Lisäksi jokaisen pitää unohtaa kuvitelmat suuresta yksimielisyydestä. Sitä ei koskaan tule, ei maahanmuutossa, eikä juuri missään muussakaan kysymyksessä.

Mutta sen sijaan voi tulla lisää sivistynyttä julkista dialogia, sekä myöskin itsetuntemusta mitä nettiadialogi parhaimmillaan kehittää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä keskustelunavaus, Jari. Suomessahan toimitaan samoin joidenkin arkaluontoisten uutisten suhteen. Myös useat brittilehdet (esim: The Guardian) sulkevat toisinaan kommenttiosionsa, koska lehdillä ei tahdo riittää resurssit keskusteluiden moderointiin. Tämä on hieman kaksipiippuinen juttu, koska tässä ei ole oikein oikeaa tai väärää tietä, mutta henkilökohtaisesti vastustan sensuuria henkeen ja vereen. Tulisi vain pitää huoli siitä, että ihmiset joutuisvat vastaamaan sanomisistaan omalla nimellään, niin kyllä se kommentointikin jossain linjassa pysyy.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #37

Voi toki olla, että lehdet joutuvat joskus pakon edessä tilapäisesti sulkemaan kommentoinnin, mikä on ihan ymmärrettävää.

Ruotsissa ollaan kuitenkin vikaraiteilla; Maahanmuuttotilanteen kärjistyessä valtamedian olisi päinvastoin pitänyt ottaa vahvempi ote keskusteluun. Julkinen keskustelualoite ei saa siis karata törkymedioille.

(Itseasiassa törkymedialla voi toisaalta olla jopa hyödyllinen funktio höyryventtiilinä. Kunhan niillä ei siis ole aloitetta tai dominanssia keskustelussa.)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi oikeistolaisuus liittyy mielestäsi ilmiöön? Useimmat tuntemani, oikeistolaisiksi arvioimani henkilöt ovat fiksuja ja hyvin käyttäytyviä. Itse asiassa en osaa tehdä minkäänlaista eroa heidän ja ei-oikeistolaisiksi arvioimani henkilöiden käytöksen välille. Mieleen tulee hakematta moni muu tekijä kuin poliittinen vakaumus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Poliittiset kannat ovat sukupuolittuneet. Esim persujen pilapiirtäjä Kalle Erkkilä kuvaa vihreät lihaksia vailla oleviksi "papaattipäiksi". Miesten herkkyys ei sovi oikeistoideologiaan jossa miehekkyys ja kapitalismin tukeminen yhdistetään voimakkaasti, ylipäätään vallan tukeminen. Elämme vaihetta, jossa sivistysporvarit jättävät oikeiston juuri brutaalin maskulinismin takia. Kaiken tämän voi aistia myös Puheenvuorossa.
Ainoa mahdollinen antifeminismi keskittyy miesten herkkyyden ja haavottuvaisuuden hyväksymiseen mutta sitä ei näy oikeistossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

En ihan osta näkemystäsi, mutta sen ymmärtäminen ilmeisesti vaatii yhteiskunnan näkemisen ensisijaisesti sukupuolen kautta, mikä on itselleni vieras lähestymistapa.

Tuo "sivistysporvarit jättävät oikeiston", särähti myös. Eihän meillä ole ollut eduskunnassa oikeistopuoluetta sitten POP:n. Minne porvarit voivat enää mennä ilman että lakkaavat olemasta porvareita?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Tuo jälkimmäinen oli hyvä kysymys. Piraattipuolueeseen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Mun mielestäni epäporvarillista eli henkisesti laiskaa ja epärehellistä vastata että sen näkeminen vaatisi että näkee yhteiskunnan sukupuolen kautta kun on lukenut pätkän jossa otetaan esiin jonkun ilmiön sukupuolittuneisuus. Etkö itse huomaa! Henkinen laiskuus ei ole porvarillinen hyve.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Saattaa hyvinkin olla henkistä laiskuutta, että näen suhteellisen vähän ongelmallista sukupuolittuneisuutta. Todennäköisesti se johtuu oman tahdon harhasta, jossa on mukava elää - se voimaannuttaa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #15

"Poliittiset kannat ovat sukupuolittuneet."

Totta.

"Miesten herkkyys ei sovi oikeistoideologiaan jossa miehekkyys ja kapitalismin tukeminen yhdistetään voimakkaasti,"

Ei se johdu herkkyydestä/miehekkyydestä, vaan taloudellisista seikoista. Miehet ovat yleensä taloudesta (rahasta) vastaavia, ja siksi luonnostaan ajautuvat taloudellisesti oikealle.

"ylipäätään vallan tukeminen"

Vasemmisto haluaa valtiolle taloudellista valtaa ja kasvattaa valtion kokoa taloudellisesti. Oikeisto taas haluaa taloudellista valtaa yksityisille, eli pois valtiolta. Valtion vallan tukeminen on siis vasemmiston hommaa ainakin taloudellisesti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #25

Jos mä katson ympärilleni näen aika vähän niitä miehiä jotka kantavat naisia suurempaa taluosvastuuta, yhden sellaisenkin näen.
Se on ideologiassa, miesvastaisessa ideologiassa. Feminismi voima oli siinä että naisten haavottuvaisuus nostettiin esiin.
Nyt on miesten vuoro. Miesten herkkyys, haavoittuvaisuus ja tarvitsevaisuus on se mikä pitää nähdä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #26

"1 Naisten ja miesten työt 2009

Naisista toimi julkisella sektorilla 41 prosenttia, kun miehillä osuus oli 16 prosenttia. Vastaavasti yksityinen sektori työllistää miehiä enemmän kuin naisia. Miehistä oli yksityisellä sektorilla palkansaajina seitsemän kymmenestä, naisista puolet. Lisäksi yrittäjinä miehistä toimi 14 prosenttia ja naisista 7 prosenttia."

http://www.stat.fi/til/tyokay/2009/04/tyokay_2009_...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #28

Tuon takia miehet ajautuvat enemmän oikealle ja naiset vasemmalle, taloudellisten seikkojen takia. Miehet ovat enemmän yksityisellä sektorilla, naiset saavat tulonsa enemmän julkiselta puolelta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29

Molemmilla sektoreilla on epävarmaa. Mutta miehiä oikeistoideologia estää käsittelemästä pelkojaan ja käskee vaan raaistumaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #31

Voisi väittää, että vasemmisto on raaistunut paljon enemmän, jos katsotaan millaisia tekoja he tekevät (median kontrollointi, julkisen vallan kontrollointi - esim. virat yliopistoissa ym.).

Oikeiston raaistuminen on enimmäkseen puhetta nettifoorumeilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #36

Mitä raaistumista siinä on että samaistuu perinteeseen jossa arvostetaan tiedettä, sivistystä ja taiteita, ja elää niiden alojen prekariaattina ja komsoi taloudellista ahdinkoaan lievemmällä itsetuhoisuudella kuin ne jotka elävät esim oikeistolaisessa kovajätkätraditiossa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Oikealla ja vasemmalla on fiksua porukkaa, minkä havaitsee täällä usarin puheenvuorossakin.

Fiksuus ei tarkoita samanmielisyyttä, Useimmiten pystyn käsittämään henkilön mielipiteiden logiikan, vaikka en olekaan samaa mieltä lopputuloksesta.

Ts. fiksut ihmiset voivat tehdä fiksuja, loogisia johtopäätöksiä ja päätyä eri lopputuloksiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Itseään fiksumpien kanssa on mukava keskustella, arvo on enemmän omien ajatusten jäsentämisessä kuin kenenkään käännyttämisessä. Pitää oppia ohittamaan asiattomat, niin ei turhaudu. Miksiköhän minulle harvoin vastataan?

Ainoa tapa jolla kulttuuri muuttuu, on kun riittävän moni fiksu jaksaa, taustamelusta huolimatta, jatkaa asiallisesti. Vielä kun malttaisi olla ruokkimatta trolleja...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

Esim tässäkin ketjussa jätetään itseään karkeasti ilmaiseva mutta "teidän puolellanne" oleva oman onnensa varaan. Oikeistokonservatiivit eivät huolehdi toinen toisistaan vaan nauttivat vaan siitä että oma nenä on veden pinnan yläpuolella. Palstojen perkaus on teidän asianne. Tai ainakin pitäisi lopettaa marina suljetuista palstoista.
Yhteiskunnallisuus on ruumiillista se on liikkumista yhdessä samaan suuntaan tai eri suuntaan. Jos teidän kaistallanne on uimataidottomia miksette perusta uimakoulua. Miksi aina vaatia jos ei tee mitään itse. Ei riitä että pukeutuu herrasmieheksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Anteeksi mikä ihmeen teidän puoli, en minä aio kaiken maailman hörhöjä kannatella kainaloista koska yhdessä asiassa sattuu mielipide kohtaamaan? Miksi pitäisin uimakoulua jollekin, jonka hukkuminen ei koskettaisi vähääkään? Kuka marisee, monessa eri yhteydessä olen puolustanut sulkemista ja tiukkaa moderointia? Sini, olet herkästi vetämässä esiin oikeisto-vasemmistoulottuvuutta, mutta et näköjään ole sisäistänyt että oikealla vastuu on yksilöllä jonkun kuvitellun kollektiivin sijaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #32

Aivan, juuri tuo illuusio yksilön vastuusta kaataa nuo palstat ja yksilöt siinä mukana.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Mikä sinut vapauttaa vastuusta, mutta minä vastaan kaiken maailman hörhöistä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #35

Mä käytin monta vuotta hörhöjen neuvomiseen kunnes huomasin tän asetelman.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #44

Ja nyt minun pitäisi opettaa käytöstapoja kaiken maailman rajat-kiinni-fanaatikoille ja muille hörhöille, koska en ole sosialisti? Ei kiitos, jätän väliin. Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi tuulimyllyjä vastaan taistelemiseen. Kiitos kuitenkin osoittamastasi uskosta kykyyni vaikuttaa ihmisiin, joilla saattaa olla monessa asiassa diametraalisesti vastakkainen näkemys. He eivät ehkä näe minua samanlaisena auktoriteettina.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #50

Kysymys on mihin pyrit. Tämän blogin sisältö oli että keskustelu netissä olisi arvo itsessään ja oletin että siitä lähtökohdasta voisi puhua.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Nimenomaan se on. Minä vain jättäisin öykkärit pakkaseen palelemaan ja vaikka joku sisään päästäisikin, heitä ei ole pakko kutsua omaan pöytään istumaan. Ei vieraisiin pöytiin huutelu jaksa loputtomasti innostaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #56

Ok. Se on helpompaa jos juuri sinun pöytääsi ei huudeta loukkauksia ja jos on hyvä asema ravintolassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #61
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #24

Sini hei, puhut ristiriitaisesti.

Ensin sanot: "Esim tässäkin ketjussa jätetään itseään karkeasti ilmaiseva mutta "teidän puolellanne" oleva oman onnensa varaan."

Sitten sanot: "Palstojen perkaus on teidän asianne."

Eli soimaat siitä, että ei tueta liian karkeaa kieltä. Mutta sehän nimenomaan on jo palstojen perkausta!

Olen kyllä huomannut, että vasemmistossa tuntuu tulevan "Suosittelen"-kommentteja aina kirjoittajan mukaan, ei sen perusteella mitä kirjoitettiin. Eikö ole parempi, että suositellaan kommentin sisällön mukaan, eikä kirjoittajan?

Ei ole mitään "puolia".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

En ihan saa kiinni. Jos "te" neuvoisitte niitä jotka ovat sekavia ja karkeita niin perkaisitte palstoja. Nyt vaan aina vaatimassa moderointia tai lol sananvapautta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #39

Soimasit siitä, että karkeaa kieltä käyttävää ei tuettu.

En tiedä, miksi karkeaa kieltä pitäisi tukea.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Ihmisten parissa tukeminen tarkoittaa että heikompilahjaista neuvotaan. Huomautetaan ystävällisesti ja kärsivällisesti esim maneereista jotka eivät edistä keskustelua. Sen tuen pitää tulls samanhenkisiltä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Nyt heitit pahan. Että samanhenkinen tässä ketjussa karkeaa kieltä käyttävän kanssa. Tämä keskustelusäie kun juontaa minun kommentista oletan sinun tarkoittavan minua. En kuitenkaan tunnista ensimmäistäkään kuvauksen täyttävää, haluaisitko tukea heikompilahjaista? Kiitos jo etukäteen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #47

Vilkkaassa blogikommenttikeskustelussa on aina perusristiriitoja jotka jakavat keskustelijat kahteen leiriin. Useimmiten on kysymys ns vihervasemmisto kontra nuivaoikeisto mikä sisälltää taluosliberaalit. Vihervasemmisto saa usein epäasiallisia kekkulikommentteja osakseen ja keskustelutaitoiset nuivaoikeistolaiset eivät välitä siitä. Koen raflaavasti sanottuna että nuivaoikeisto kulkee kännisten äijien suojamuurin kanssa ja me vihervasemmistolaiset kärsimme siitä ja että meitä kohtaan käytetään ikäviä valtapelejä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #49

Minä kun luulin että vain persut ja Väyrynen joutuvat valta- ja mediapelin uhriksi. En tiedä mistä ihmeestä kuvittelet että talousliberaalit haluaisivat millään tavalla assosioitua nuiviin, uskoisin asian olevan päin vastoin. Ainakin itse kuljen mielummin ylpeästi kukkahattu päässäni, kuin että minun luultaisiin kuuluvan sinne kuvailemassasi känniporukkaan. Ei se kukkahattu mikään vihervasemmiston yksinoikeus ole!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #53

Ahaa! Mutta kun Rutanen otti esiin että jos tulee liikaa keskustelua maahanmuutosta tai feminismistä niin palstat sulkeutuvat. Se oli minun tulokulmani. Mikä oli sinun?
Sinunkin interesseissä olisi että agressiivinen maahanmuutto ja feminismikeskustelu korjaisi itse itseään?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #57

En osaa sitä paljon paremmin esittää kuin kommentissa #23.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #39

Jaa, että käyttäjien pitäisi alkaa foorumipoliiseiksi. Ei sekään ole ihan ongelmatonta.

Ylläpidon hommiin hoitaa ne asiat, mutta käyttäjien vastuulla on asiattomuuksista ilmoittaminen. Nyt lienee aika suuri kynnys ilmoittaa asiattomuuksista. Sitä ehkä voisi madaltaa jotenkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #45

Ei vaan ottaa kanssakeskustelijat ihmisinä. Te ootte vaan kiinnostuneita meistä kukkahatuista ettekä huomaa huutelijoita jotka siinä vieressä huutelee samoille kukkiksille.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #46

Puhut niin abstraktilla tasolla, että en tiedä mitä pitäisi tehdä ja minkä suhteen. Esimerkki valaisisi asiaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #48

Kohtaamattomuus johtuu jostain muusta kuin abstratioasteesta. Ihan tavallisesta reiluudesta yritän puhua. Ei siinä ole mitään abstraktia.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #51

Okei, ei ole abstraktia, mutta edelleenkään ei ole selvää, mitä pitäisi tehdä ja minkä suhteen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #59

Esim jos huomaat jonkun ad hominemin ja vaikka lähde on poliittisesti sun puolella tai nimenomaan just sen takia sanot että rajoita vähän. Aikuinen toimii niin. Jotenkin tuntuu että nuivat ovat hyviä vaatimaan kaikilta muilta paitsi itseltään. Must on outoa että näin perustavanlaatuisia asioita pitää selittää. Joku syvä ristiriita on tässä. Sä tajuat asiat mutta jankkaat koska et pohjimmiltas samaistu suomalaiseen arvomaailmaan vaan haluat venäläisen vallan ja turvattomuuden. Muuten ymmärtäisit vähemmästä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #63

Eli pitäisi alkaa foorumipoliiseiksi, kuten jo tulkitsin.

"Muuten ymmärtäisit vähemmästä."

En ymmärtänyt, koska kiistit tulkintani, mikä näytti olevan kuitenkin oikein.

Tuo venäjäpakkomielle on kyllä outo.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mikään oikea lehti tuskin haluaa profiloitua sellaisena, jonka kommenttiraidoilla törky ja saasta lentää, joten on ymmärrettävää että vasta vähän aikaa sitten tarjottu palvelu ja mahdollisuus suljetaan, jos häiriköt valtaavat ne. Ihmiset ovat pärjänneet ennenkin ilman kommentointimahdollisuutta joten on vaikea kuvitella että se olisi jokin ihmisoikeus josta porata itkua.

Mutta koska kommentointimahdollisuus on parhaimmillaan antoisa, interaktiivinen ja hyödyllinen asia, siihen on löydyttävä ratkaisu, kuten blogisti tuumaa.

Tutkimusten mukaan 90% suomalaisista vierastaa kommenttiosioiden meuhkaamista ja puolet jopa haluaa välttää niitä meuhkaajien vuoksi. Meuhkaajat siis ovat sananvapauden rajoitin ja aiheuttavat itse palstojen sulkemisen.

Mielestäni esim. Uusi Suomi toimii hyvin. Asiattomuudet, rähinät ja feikit suljetaan kylmästi pois, ja mikäli he haluavat palata, heidän on opittava käyttäytymään. On turha vedota, että maahanmuuttokriittisyys on syy, koska maahanmuutosta voi keskustella täysin asiallisesti sortumatta lietsontaan, uhkailuun, rasismiin, valehteluun ja huhumyllyjen pyörittämiseen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Totta, usarin ketjuja lukee yleensä mielellään, samoin hesarin.

Niko Sillanpää

#4: Höpön löpön. Eipä DI:ssä "törky" tai "saasta" ole lentänyt. Kyseessä oli jälkimoderoitu kommenttikenttä, jossa oli pakollinen rekisteröityminen. Sinänsä oli ihme, että DI:ssa oli laaja kommentoinnin mahdollisuus näinkin pitkään (helmikuuhun saakka), kun kaikki muut sulkivat jo ajat sitten. Jo ennen sulkemisia lehtien moderointi poisti vuoden 2008 jälkeen käytännössä kaikki kommentit, joissa arvosteltiin turvapaikanhakumaahanmuuttoa tai feminismiä, eli Ruotsin nykyistä valtionuskontoa.

Muutamassa ruotsalaisessa lehdessä on muuten edelleen mahdollisuus kommentoida pääkirjoituksia, kolumneja ja muita mielipidekirjoituksia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Lehdistön vapaushan on eri asia kuin sananvapaus. Ja lehdistön vapauden puolestapuhujat eivät välttämättä lainkaan pidä sananvapaudesta. Jotenkin heidän suhtautumisensa tuo mieleen käsitteen "ohjattu demokratia". Muuten, oliko se Putin, joka tämän käsitteen lanseerasi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin putinistien mukaan lehdet eivät saisi sulkea mölypalstoja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Tuo tahallinen väärinymmärtäminen saa näköjään koomisia piirteitä. Vai onko se edes tahallista?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #11

Sini se mennä puuskuttaa kuin ravihevonen laput silmillä, ainoa kajastus edessäpäin on Turkkila, Putin ja Persut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mainos:

Lupaava uusi nettiaviisi, jossa näkyy nyt olevan nettikirjoittelua käsittelevä uusi juttukin:

http://kvartal.se/artiklar/de-intellektuella-och-m...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Joo, mäkin hiffasin hiljaittain kvartalin, tämän kirjoituksen kautta:

http://kvartal.se/artiklar/fran-censor

Kannatta lukaista aukeava artikkeli. Eilen harjasivat Nasri Khania SVT.n keskusteluohjelmassa. 23.00 jälkeen. Pääharjaajana oli kaksintaistelussa kurdi- tai turkkilaisperäinen nainen, olisi kannattanut kätellä.

ps Taitaa Suomessa puuttua vastaavat kvartaalit, täällä ollaan vielä Gosplanissa YYA-henkisellä tasolla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Satuin katsomaan, tomera täti tosiaan. Katsomossa oli toinen yhtä tomera muslimifeministi.

Näyttää positiivisesti siltä, että Ruotsissa islamistihörhöt harjataan mukavasti maahan jo kotoutuneiden ja länsimaistuneiden mamujen toimesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sekavista jutuista päätellen nämä uusvasemmistolaiset ovat nyrjäyttäneet aivonsa, mitään logiikkaa tai järkeä ei heidän kommenteistaan löydä. Suomessa erikoista että myös kokoomus kuuluu uusvasemmistoon maahanmuuttopolitiikassa, mutta 90-luvun alussa taisi mennä politiikka täysin sekaisin ja arvot heitettiin roskiin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jos Suomessa ylläpidetään laajasti nettikeskustelua ja Ruotsissa se sysätään netin syrjäpoluille, ehkä jonain päivänä nähdään keskustelun tason olevan Suomessa korkeampi. Sitten ruotsalaiset tulevat katsomaan meiltä mallia.

Mielestäni kommentit Usarissa ovat maltillistuneet vuosien saatossa, vaikka sisältö olisikin tiukkaa. Pääsyynä näen kulttuurin kehittymisen. Ärtynyt räyhääminen on raskasta ja ihminen ei jaksa jankata yhtä ja samaa.

Toimituksen poiminnat