Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

"Kansalaisahdistusta"

 

Minua ahdistaa. Tarkemmin sanottuna kansalaisahdistaa.


Ensimmäisen kerran törmäsin kansalaisahdistukseen seuratessani Kreikan velkakriisiä. Tällöin kansalaisahdistukseni oli vielä myötäahdistuksen muodossa; Kreikkalaisten kärsimysten seuraaminen sai minut voimaan pahoin. Ymmärsin, että pelkästään se, että tuona ajanhetkenä sattui olemaan kreikan kansalainen, sai ihmiset epätoivoon ja ahdistukseen ei pelkästään omasta, vaan myös koko maan puolesta.

Aiemmin olin kyllä ymmärtänyt, että esim. kehitysmaissa ihmiset kärsivät viranomaisten mielivallasta ja korruptiosta, sekä suoraisesta rikollisuudesta. Mutta kehitysmaissa mitään luottoa viranomaisiin ei ole koskaan ollut olemassakaan. Lisäksi kehitysmaat ovat niin kaukana henkisesti ja maantieteellisesti, että niihin on vaikea samaistua.

Mutta kun sama kehitysmaailmiö iskee keskelle Eurooppaa, se kyllä kolahtaa. Voiko todellakin eurooppalainen valtio(rakenne) horjua tai jopa sortua? Aiemmin en pitänyt sitä uskottavana skenaariona nyky-Euroopassa.

Kului useampi vuosi ennenkuin ymmärsin, että myöskin omaan maahani liittyvät tuntemukset: epäusko ja epäluottamus ovat sitä samaa ahdistusta mitä koin seuratessani kreikkalaisten kärsimystä. Nuo tunteet alkoivat pikkuhiljaa olla vahvempia ja vahvempia, kunnes minun oli pakko myöntää itselleni, että kansalaisahdistuksesta oli tullut osa jokapäiväistä perus(epä)virettäni. En näe enää kivutonta ulospääsyä ongelmista, vaan pidän väistämättömänä maamme ajautumista kriisiin. 

Uskoni on horjunut jo kauan. Sanotaanko vaikkapa finanssikriisin alkuajoista lähtien. Koko kyseisen ajan maamme johtaminen on ollut järkyttävällä tolalla. Välillä on hyvin vaikea uskoa näkemäänsä ja kuulemaansa; Voivatko sivistyneen kansamme demokraattisesti valitsemat poliitikot todellakin sortua näin ala-arvoiseen johtamiseen vuodesta toiseen? Valitettavasti se kyllä näkyy ja tuntuu olevan mahdollista.

--

Ohessa pientä top-listaa pahimmista ahdistuksenaiheistani:

- Täydellinen muutoskyvyttömyys tulee johtamaan kohti hyvinvointiyhteiskunnan kovaa leikkaamista, kun velkarahoitus vihdoinkin katkeaa.

-  Yksi pahimmista järkytyksistäni oli maakuntien pomppaaminen kepun kaapista heti eduskuntavaalien jälkeen. Kannattaako uppoavan laivan kannella järjestää vielä ylimääräistä kansituolileikkiä?

- Nykyinen sekameteli sote-malli tulee johtamaan terveydenhuollon kriisiytymiseen. En ymmärrä miten kukaan voi puhua mistään säästöistä tässä yhteydessä.

- Tunarointi valtio-omistusten kanssa (pitkä lista). Ihka oikeaa rahaa heitetään taivaan tuuliin miljardikaupalla.

- Fennovoima: Oliko aivan pakko laittaa vapaaehtoisesti oma pää Venäjän tarjoamaan hirttosilmukkaan?

- Jo lähtökohtaisestikin epäonnistumaan tuomittu eurojärjestelmä kaatuu todennäköisesti viimeistään seuraavan taantuman yhteydessä. 

- En usko, että keskuspankkirahoitusta voidaan enää vetää takaisin aiheuttamatta pankkikriisiä. Pankkikriisi, jota on vain lykätty eteenpäin, realisoituu entistä pahempana. 

--

Ristiriitaista kyllä, mutta näihin ja muihin epäkohtiin ja huolenaiheisiin nähden yleinen tunnelma on yllättävän rauhallinen.

Mutta eikö näin ole aina ollut ennen suuria kriisejä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jaan tuntemuksesi. Kovasti tuntuu nykyään että valtion johto ei päätöksissään ajattele nenäänsä pidemmälle ja tavoitteellisesti pitkällä tähtäimellä valtion ja sen kansan parasta vaan omien eturyhmiensä ja puolueensa asiaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Halvan velkarahan ansiosta eturyhmäpolitikointi edelleen jatkuu, vaikka hyvinvointiyhteiskunta on ajautumassa kriisiin.

Nämä velkajuhlat tulevat kuitenkin lopulta päättymään tylysti.

Ja valitettavasti äänestämällä tilanne ei tule enää muuttumaan, sillä todelliset vaihtoehdot puuttuvat.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ensivuoden slougan onkin "Onnea satavuotiaalle itsenäiselle Suomelle, kansalaisahdistusta podettu jo yli 600 vuotta." Kansalaisahdistus on Suomessa monen sukupolven takainen kansantauti, ellei jopa osa kansallista identiteettiä kuten alemmuuskopmleksi ja orjautuminen.

Toimituksen poiminnat