Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Kansa(t) nurisee toreilla, hoveissa edelleen hiljaista

 

"Mikseivät he syö kakkua?"

, Ranskan viimeinen kuningatar Marie Antoinette kuultuaan leivän loppuneen kansalta.

 


 

Eilen, lukiessani erästä jenkkiläistä keskustelupalstaa, sain keskiaikaisen vision: Näinhän se on aina ollut, että hovi/eliitti on aina ollut täysin ymmärtämätön kansalaisten tyytymättömyyden suhteen. Eipä siis mitään uutta taivaankannen alla, vaikka elämmekin modernia internet-aikaa. 

Keskustelupalstat USA:ssä , Saksassa ja Ruotsissa täyttyvät kansalaisten nurinasta. Ilmiö on siis globaali. Kuitenkaan se ei mitenkään hetkauta eliittiä. Kuinka tämä on mahdollista?

Keskiaikaisessa visiossa ilmiö on selitettävissä, joko eliitin taloudellisella hyötymisellä kansan kurjuudesta tai kuninkaan jumalallisella oikeudella hallita kuten tahtoo, sillä onhan hän Jumalan sijainen maanpäällä toteuttaen vain esimiehensä tahtoa parhaansa mukaan.

Modernissa visiossa ko. ilmiö (ts. eliitin välinpitämättömyys) onkin jo paljon vaikeammin selitettävissä. Eliitin taloudellinen hyötyminen olisi täysin ymmärrettävä selitys ja ehkä siitä onkin pääosin kyse. Jumalallisen oikeutuksen on ehkä korvannut talousideologinen tai puolueideologinen visio. Ja koska visio on oikea, täytyy siis kansan nurinan olla täysin aiheetonta.

Oli selitys kuuroudelle ja sokeudelle mikä tahansa, pientä ja keskisuurta kansalaista ihmetyttää kuitenkin suuresti se, ettei kansalaisten tyytymättömyyteen reagoida millään tavalla. Palatsin alakerrasta on jo kaksi ikkunaa rikkoontunut (Brexit ja Trump), mutta siitä huolimatta ei euroeliitti eikä oma eliittimmekään ole reagoinut siihen millään tavoin. Mitä pitää vielä tapahtua?

Kuka siis tarjoaisi kansalle leipää?  Toisinsanoen palauttaisi kansalaisten turvallisuudentunteen, uskon parempaan tulevaisuuteen ja kehittyvään hyvinvointiin?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Maria Antoinette -parkaa tiettävästi parjataan tässä asiassa tarkoitushakuisesti ja aiheetta. Aika yleisesti on kerrottu, että "kakku" oli Maria Antoinetten kotimaassa Itävallassa yleisesti käytettyä hätäleipää, jossa jauhoihin oli sekoitettu mahdollisesti pettua tai muuta vastaavaa, jotta leipää saatiin enemmän ja huonojen jauhojen leipoutuvuus paremmaksi. Mutta senkin ajan media hallitsi epäsuositun henkilön sanojen vääristelyn ja kohujen synnyttämisen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mielenkiintoinen selitys.

Voi olla myös niinkin, että koko läppä on ihan legendaa. Mutta kylläkin äärimmäisen kuvaavaa eliitin asenteesta.

Kakku vs. leipä- metafora kuvaa mielestäni erinomaisesti aikamme kahtiajakautumista: kansa kaipaa perusasioita kuten vakautta, turvallisuutta ja toimeentuloa. Eliitti ihmettelee kansan nurinaa ja tarjoaa heille idealistista unelmahöttöä.

Toimituksen poiminnat