Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

"Euron isäkin" luopui jo toivosta

 

Löysin Taloussanomien toimittajan Jan Hurrin eurokriittisestä kolumnista linkin saksalaisen taloustutkijan Otmar Issingin todella mielenkiintoiseen haastetteluun

Otmar Issing oli EKP:n ensimmäinen pääekonomisti ja vastasi eurojärjestelmän luomisesta. Haastattelussa Issing käy lävitse euron koko surullisen tarinan päätyen lohduttomaan ennusteeseen euron kohtalosta:

"Realistically, it will be a case of muddling through, struggling from one crisis to the next one. It is difficult to forecast how long this will continue for, but it cannot go on endlessly. Governments will pile up more debt – and then one day, the house of cards will collapse."

 


Euron pääongelmat ovat hänen mukaansa seuraavat: 

 

Itsenäisten valtioiden rahaliitto voi toimia vain mikäli ei ole yhteisvastuuta. Nyt tätä yhteisvastuuta harrastetaan vakausmekanismin (EVM) ja rahaelvytyksen (Quantitative Easing (QE)) muodossa.

Poliitikot lipesivät jo alussa vastuusta talouskurin ylläpitämisessä. Lopullinen isku tuli kun Saksa ja Ranska rikkoivat vuonna 2003 "Kasvu- ja vakaussopimuksen" alijäämä- ja velkaantumisrajoituksia, jonka jälkeen muutkaan euromaat eivät niistä paljoa välittäneet.

EKP on vastuussa myös pankkivalvonnasta, vaikka sen pitäisi olla erillisen, itsenäisen elimen tehtävä. Tällöin pankkien mahdollinen pelastaminen ei kaadu EKP:n harteille, vaan jää kunkin jäsenvaltion ongelmaksi. 

Kreikka olisi pitänyt erottaa euroalueesta. Se, että eurosta ei voi erottaa jäsentä, luo moraalikatoa.

Italian pankkien heikko kunto. EKP joutuu hyväksymään roskalainoja vakuuksiksi pitääkseen pankkeja pystyssä.

 


 

Kreikka on jo konkurssissa ja Italia on kohta seuraavana vuorossa. Mitään euroalueen ongelmia ei ole ratkaistu ( ts. ylivelkaantumista, rakenneongelmia ja budjettivajeita) vaan ne on peitetty EKP:n rahaelvytyksen alle. Oireet ovat piilossa, mutta itse tautia ei ole parannettu, eikä siihen ole mitään aikomustakaan.

Todennäköisesti EKP onkin jäänyt loukkuun elvytyksensä kanssa, sillä euroalueen hallitukset eivät korjaa ongelmia, koska lainaa saa edullisesti ja "koska seuraavat vaalit". Vastaavasti EKP ei voi lopettaa elytystä, koska silloin pahiten velkaantuneiden euromaiden valtionlainakorot nousisivat jälleen kestämättömälle tasolle ja euroalue alkaisi purkaantua hallitsemattomasti. Tämä ongelma tulee esille jälleen ensi syksynä, jolloin EKP ilmoittaa jatkavansa LTRO-rahaelvytyksen kuukausittaisia velkakirjaostoja pitkälle vuoden 2018 puolelle.

Myöskin Yhdysvaltain keskuspankki FED on syvällä soosissa: EKP:n olisi pitänyt lopettaa elvytys synkronoidusti yhdessä FED:n kanssa, niin ettei dollari vahvistu liikaa. Nyt käy todennäköisesti niin, että vahvistuva dollari ja nousevat korot ajavat USA:n uudelleen taantumaan. USA:n valtionvelka on tällähetkellä 20T$ (20 trillion dollars = 20 biljoonaa dollaria = 20000 miljardia $), eli pienikin koronnousu nostaa valtion velanhoitokuluja merkittävästi. On täysin mahdollista, että USA joutuukin palaamaan takaisin elvytyslinjalle. Pelko loputtomasta globaalista QE:stä voi hyvinkin toteutua. 

 


 

Hitaan ja lopulta hallitsemattoman purkautumisen sijaan, euro pitäisi purkaa hallitusti euromaiden yhteisellä päätöksellä. Kerta kirpaisu on parempi kuin vielä vuosikausien toivoton kitkuttelu ja lopulta ehkä koko EU:n hajoaminen. 

Euro oli/on harha-askel, mutta sen ei saa antaa sammuttaa koko EU:n ideaa (*), joka on kantanut Suomea ja koko Eurooppaa eteenpäin jo vuosikymmeniä. 

Mikäli EU:n idea sammuu, se korvautuu kyllä varmasti jollain toisella, mutta tarjolla olevat vaihtoehdot eivät vaikuta kovin houkuttelevilta.

 ((*) EU:n idea on mielestäni: Eurooppalainen arvoyhteisö ja yhteismarkkinat)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Itsenäisten valtioiden rahaliitto voi toimia vain mikäli ei ole yhteisvastuuta.]

Ja osa €uromaista voi toimia vain jos yhteisvastuu on.

[Mikäli EU:n idea sammuu, se korvautuu kyllä varmasti jollain toisella, mutta tarjolla olevat vaihtoehdot eivät näytä kovin houkuttelevilta.]

Vaihtoehto unionille mielestäni on unioni joiden jäsenmaat ovat samalla viivalla. Se olisi pienempi mutta toimivampi. Lisäksi tämän unionin säännöstö pitäisi olla spartalainen my way - highway.

Hyvä kysymys on olisiko Suomella siihen enää asiaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eräänlainen pohjoiseurooppalainen Hansaliitto.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euroalue saattaisi tosiaan toimia supistettuna esim: Saksa- Itävälta - Benelux.

Ko uusi euro tai markka olisi sitten kaupankäyntivaluuttana EU maiden välillä ja rinnakkaisvaluuttana markka-alueen ulkopuolisissa EU-maissa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Otmar Issingin synkästä mielipiteestä uutisoi maassamme ensimmäisenä Uusi Suomi (eikä Taloussanomat):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226999-qe-e...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Joo, olin missanut tuon. Alkuperäinen artikkelihan oli julkaistu jo 16.10.2016.

Kannattaa toki lukea alkuperäinen juttu; Todella tiukkaa asiaa, jonka ymmärtäminen tosin vaatii jonkin verran asiantuntemusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

"vapaamatkustajien ja moraalikadon juhlaa, josta kaikki saavat mitä vain ilmaiseksi"...

"suuri joukko kotimaisia taloustutkijoita arvioi eurosta koituneen Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä"...

Nämä "kaikki" ja "Suomi" eivät merkitse minulle mitään. Ehkä näille hurreille on kova juttu, jos "Suomen Pankin johtajat lakkaavat tervehtimästä". Sen sijaan minulle merkitsee paljonkin mahdollisimman yksinkertainen pääsy eurooppalaiseen kulttuuriin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8

...Uusittuine sääntöineen, arvoineen ja valuvikojen poistamisineen ja demokratisoitumisineen, ELLEI nykykupla ehdi räjähtää jo sitä ennen kriiseihinsä ja jäsenmaiden riistoihin ja exit-kiistoihin.

"Euroa ei pelasteta tulonsiirtounionilla ja rahastoilla. Tulonsiirtounioni toisi mukanaan pysyvän moraalikadon ongelman ja markkinakurin menetyksen. Eri tasoisten euromaiden välillä on myös pysyviä tuottavuuseroja. Teoriassa tulonsiirtojen moraalikadon vaikutuksia voitaisiin estää kahdella tavalla.

EUROalueen päätöksenteko voitaisiin keskittää äärimmilleen, jolloin jäsenmaiden rahatalous olisi osana yhteistä budjettia. Toisaalta voitaisiin palata Maastrichtin järjestelmään, jossa jokainen jäsenmaa tiukasti vastaisi vain omista veloistaan eikä saisi euroalueen viranomaisilta rahoitusapua."

- "Euroalue voi pysyä vakaana vain joko poliittisen liiton osana tai järjestelmänä, johon ei liity yhteisvastuuta. JOS vaadimme nykyisen euroalueen säilyttämistä, vaadimme samalla kehitystä kohti poliittista unionia ja liittovaltiota (EUROSTOLIITTOA), koska kaikki jäsenmaat eivät tulisi toimeen ilman tulonsiirtoja. JOS emme hyväksy pysyviä tulonsiirtoja, tulisi varautua siihen, että euroalue hajoaa joko kokonaan tai osaksi." (HS/ 17.12./M-pide/ tohtorismiehet: Koskenkylä, Malinen ja Nyberg).

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #11

Näin varmasti on. En ymmärrä, mitä vikaa olisi Euroopan Yhdysvalloissa ja pysyvissä tulonsiirroissa. Kuinka ahne pitää olla, ettei rauhakaan merkitse mitään?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #15

#15. Siinäpä vika. Yhteisvastuu on välttämätön pienissä yhteisöissä ja suuremmissa utopia. Intressit eivät vain kerta kaikkiaan kohtaa, mutta pienemmissä ne on pakko ratkaista hyväksyttävällä tavalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

"En ymmärrä, mitä vikaa olisi Euroopan Yhdysvalloissa ja pysyvissä tulonsiirroissa."

Ehkä sen mahdottomuus, sotien kanssa tuolla ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #15

#15. Perusajatus ja tavoitteet olivat todella hyviä, mutta toteutuksesta tuli susihukkanen ja pannukakku. Ahneus voitti 100-0 demokratian ja ylevät ihanteet ja tavoitteet. Valuvirheet pilasivat tämän "betonirakenteen".Liikaa "rotanpesiä" valussa: ei täytä normeja ja haluttuja "lujuusluokkia" eli kestäviä arvoja.

Euroopan unioni on nykyisellään yliampuvan byrokraattinen ja juridis-poliittis-taloudellinen riisto-organisaatio, joka polkee jäsenmaiden demokratiaa muun muassa sisäisellä devalvaatiolla, kriiseillään ja säännösten rikkomuksillaan sekä nomenklatuurinsa moraalittomuudella ("veroparatiisineuvos" Juncker esimerkki):

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228826-...

EU ON LIIAN SISÄÄNLÄMPIÄVÄ ORGANISAATIO
Valvomattomuus/sanktioimattomuus on yksi moraalittomuuden monista kriteereistä EU/EMU/EKP/KOMISSIO:ssa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

Jännä juttu sinänsä. Jonkin matkaa yli 40 maata plakkarissa, enkä koskaan ole kokenut valuutan vaihdon olevan "se" juttu, joka vaikeuttaa pääsyä sisään maan kulttuuriin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #13

Olin juuri Hollannissa. Visa-kortilla ei käytännössä voi tehdä muuta kuin nostaa rahaa automaatista, kaupan kassalla se ei yleensä käy. Siinä vaiheessa minulle ihan samaa nostanko automaatista euroja vaiko jotain muun värisiä seteleitä.

Saksassa taas en saanut prepaid sim-korttia ilman passia.
Tosi globaalia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Governments will pile up more debt – and then one day, the house of cards will collapse."

Tämä finanssikapitalismin korttitalo on tietenkin paljon isompi asia kuin euro. Japanin ja Yhdysvaltain julkinen velka on aivan toista luokkaa kuin euromaiden.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olen kerrankin Vuorelan kanssa samaa mieltä jostain, eli kysymys on paljon suuremmasta asiasta kuin euro. Näyttäisi siltä, että tilanne on kääntymässä täydellisten fiaskojen sarjaksi, eikä edes keskuspankeilla ole rahkeita tehdä paljon mitään. Liian vähän ja liian myöhään, joten jos viime vuosi oli kriisien hallintaa, niin tämä on hallitsemattomia kriisejä.

Raju turbulenssi näyttää alkavan viimeistään parin viikon sisällä, mutta vaikea sanoa mistä.

Italian pankkikriisi tulee silmille. Kukaan ei ole kertonut, että Irlannilla on johdannaisten kautta valtava saastuntariski, mutta eivät siltä muutkaan välty. Lisäksi sieltä saatetaan vetää yrityksiä pois Trumpin protektionististen suunnitelmien mukaisesti.

Kiinalaiset menettävät uskonsa valuuttaansa, joten pakenevat bitcoiniin, arvometalleihin ja ehkä hetkellisesti muihin valuuttoihin, sikäli kuin saavat luvan.

Intian käteiskieltofarssi on jo syössyt maan talouden pahaan jamaan ja heijasteet lähtevät kaikkialle.

Ausseissa on kiinteistömarkkinoilla rommi edessä.

Sitten on vielä globaali velkakirjaongelma, mikä sysää korot reippaaseen nousuun. Se on myrkkyä ylenpalttiselle velkamassalle ja pankit ajautuvat likviditeettikriisiin. Ne tulevat tarjoamaan käteisasiakkaille roimilla alennuksilla kaikkea mahdollista omaisuuserää, joiden hinnat tulevat alas ja ne tulevat rajusti.

Britannian tilanne on omiaan kääntymään vuoden loppuun mennessä mellakoinniksi asti.

Saksan ja Ranskan vaalit...

Täytyy muotoilla tämä vielä vähän paremmin, mutta menköön tässä yhteydessä ilman perusteluja.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"The obvious challenge at the start was to continue with the convergence process, which was quite impressive up to the start of the euro, but this was not finished. There was no speed-up of convergence after 1999 – rather, the opposite."

Euroon liittyneet maat epäkonvergoituivat lähinnä kuvan kaltaisesti. Euromaat eivät olekaan muodostaneet yhtä harmonista kokonaisuutta:
https://scontent.fhel1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/1...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

EUROSTA voi erota tai EKP voi pakottaa esim. Kreikan eroamaan, MUTTA jäsenmaat eivät voi erottaa toista jäsenmaata. Tässä tarkemmin asiasta:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228338-...

MUTTA Kreikan ero ei ole läpihuutojuttu:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000087743...

MIKSI €uro epäonnistuu ja EMU hajoaa?
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228760-...

LISÄKSI EU-komission pomo, juoppo, "veroparatiisineuvos" Jean-Claude Juncker tekee hallaa EU:lle estämällä uutisvuodon mukaan veronkiertoon puuttumisen EU:ssa. SIKSI veronkierron estäminen ei toimikaan EU:ssa!!

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228826-...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kaikille asiallisista kommenteista!

Kokonaisuus vaikuttaa todella huolestuttavalta, kuten Timo ja Jari-Pekka toteavat.

Tämä on melkoinen soppa, josta ei tiedä mistä kohtaa sitä raapaisisi. Otin euro-kysymyksen esiin, koska se on meille suomalaisille läheisin ja löysin tuon mainion Issinger-haastattelun.

Seuraavaksi odottelen Trump-kuplan puhkeamista. Trump-hype ei tule kestämään kosketusta todellisuuden kanssa. Pörssit ovat ottaneet melkoisen ennakkoloikan pelkkien, lähinnä Trumpin päässä olevien, suunnitelmien perusteella.

Italia taitaa olla pikapuoliin kypsää tavaraa, joten kohta tulee jotain tapahtumaan.

Länsimaiden progressiivinen trendi on kääntynyt regressiiviseksi ja kansalaisten ja eliitin välinen vaihe-ero tulee edelleen kasvamaan aiheuttaen pahenevia konflikteja ja poliittisia mullistuksia.

Kokonaisuudessaan tilanne on pedattu niin, että vuodesta 2017 tulee erittäin turbulentti.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Laitan tänne vielä muistiin:

Aikamme trendi tuntuu olevan regressio:

- Trump: "Back to fifties"

- Putin: "Back to USSR"

- Erdogan: "Back to Ottoman Empire"

- islamistit/jihadistit: "Back to 600-luku"

Koko regressio-teeman muotoilisin muotoon: "Back to Back"

Toimituksen poiminnat