Miksi USA:n talouskasvu heikkenee?

Ts. miksi USA:n "mopo" ei oikein enää kulje?

Asiaa on hyvin vaikea havainnollistaa pelkästään puhumalla ja käsiä heiluttelemalla, joten parempi käyttää kuvia ja käytännöllistä esimerkkiä:

"
Mopedi kytketään korjaamossa testipenkkiin ja mittalaitteisiin. Sitten suoritetaan testiajo, jonka jälkeen mittalaite tulostaa oheiset kaksi mittaustulosta kuva1 ja kuva2.

Kuvassa yksi näemme mopon nopeuden (sininen) ja moottoriin syötetyn bensamäärän (vihreä).

Kuvassa kaksi on puolestaan kaasukahvan asento (punainen) ja samainen mopoon syötetty bensamäärä (vihreä).

Kuvaa tarkkailemalla havaitaan vakava vika: mopedi vain hidastaa kulkuaan, vaikka bensansyöttö ja kaasukahva ovat olleet kokoajan täysillä.

Testaaja tekeekin tästä yksinkertaisen, mutta täysin oikeaan osuvan johtopäätökseen: Tankissa on reikä.
"

 

Edellinen käännettynä talouskielelle:

Vaikka FED yrittää kiihdyttää taloutta/mopoa (korko nollassa) ja rahaa syötetään talouteen (Monetary Base M1, kasvaa), niin talouskasvu ei elvy ts. rahan kiertonopeus (Velocity of M1) taloudessa ei kiihdy (taloudellinen aktiviteetti ei siis kasva), sillä rahat (M1) häviävät johonkin kummaan paikkaan ("X?").

Talouskielellä tuon kumman paikan nimi on arvostuskupla ("X?" = asset-bubble). Tosinsanoen esim. osakkeet, asunnot, bondit (bondimarkkina > n.  2 *  osakemarkkina) jne assetit kallistuvat. Lisäksi myös firmojen halvalla lainarahalla rahoittamat omien osakkeiden takaisinostot nostavat niiden valuaatiota (P/E-lukua) pörssissä . Halvan rahan innoittamina käytyjen vilkkaiden yritysostojen (mergers) yhteydessä emoyhtiöiden taseiseen kirjautuu liikearvoa (goodwill in english och luft på svenska).

Mopo-vertauksessa asset-kuplaa vastaa korjaamon lattialle muodostunut bensalätäkkö. Bensa on volatiilia ainetta ja haihtuu hiljaksiin taivaan tuuliin ja samainen ominaisuus on myös asset-kuplalla.

Kuvassa oleva "näkymätön voima X?", eli asset-bubble kannattelee siis vihreää Wilshire5000-osakeindeksiä päällään. Se tapahtui ja yhä edelleen tapahtuu näin:

FED:in QE1-rahaelvytysohjelma ja nollaohjauskoro (2009) aloitti osakeindeksien (ja kaikkien muidenkin omaisuuslajien/assettien) huiman nousun, joka päättyi QE3:n loputtua (2014). Kuvasta havaitaan rahamäärän ja osakeindeksin välinen, täydellinen 1:1 korrelaatio, mikä ei voi mitenkään olla tilastollinen sattuma. Kuvissa käytetty data on siis FED:in itsensä tuottamaa, eikä suinkaan minun tai kuvien suunnittelijan Mike Maloneyn, kuvittelemaa.

Kuvan oikeassa reunassa näkyvä "hauenleuka" on Trump-osakeralli, joka päättyy piakkoin leukojen sulkeutuessa ja Wilshire5000-osakeindeksin painuessa takaisin kiinni M1-rahakäppyrään, palautuen näin jo vuodesta 2009 jatkuneeseen niiden väliseen täydelliseen 1:1-korrelaatioon.

"Seuraavassa jaksossa":

Kevään aikana kuvan asset-kuplaan (pallo X?) ilmaantuu halkeamia (asuntojen, osakkeiden jne. hinnat laskee) ja se alkaa kutistumaan ts. talous siirtyy deflaation suuntaan, sillä ihmiset kokevat varallisuutensa (asunnot, osakkeet, bondit, eläkerahastot..) pienenevän ja vähentävät kulutusta. Kulutuksen vähentäminen laskee hintoja, jolloin virallinen deflaation määritelmä lopulta täyttyy ja syksyllä USA:n talous hoippuukin jo taantuman partaalla.

Mutta eipä hätiä mitiä, sillä tällöin Yhdysvaltain keskuspankki FED aloittaa uuden rahapolittisen kevennyksen (Quantitative Easing (QE)) vuoronumeroltaan jo QE4 ja tilanne on jälleen hetkellisesti pelastettu.

Miksi sitten FED on näin riippuvainen asset-kuplan ylläpitämisestä? Siksi, koska Yhdysvalloissa kaikki ovat riippuvaisia siitä: tavalliset kansalaiset osakesäätöinen, eläkerahastot, pankit voittoineen ja boonuksineen, yritykset arvostustasoineen. Myös Yhdysvaltain liittovaltio on riippuvainen sille asset-kuplasta virtaavista verotuloista (US government debt financialization).

Kaikki siis hyötyvät.

Näennäisesti.

Todellisuudessa on kyse suuresta varallisuusilluusiosta; Kansalaiset, eläkerahastot, pankit, yritykset, liittovaltio ja Yhdysvaltain ulkomaiset lainottajat (Foreign Treasury holders) kokevat asset-kuplan ansiosta olevansa hyvissä varoissaan.

Mutta kuten aina ennenkin, kaikki kiva päättyy aikanaan. Todennäköisesti Yhdysvalloilla on edessään Japani-tyylinen rahaelvytyskierre (race-to-the-bottom), joka päättyy lopulta hyperinflaatioon, joka leikkaa velat ja palauttaa assettien hinnat vastaamaan niiden todellista arvoa (revaluation).

Sattuu siis kohta pipisti ja monelle. Mutta tämä markkinatalouden automaattinen itsensäpuhdistus palauttaa rahatalouden jälleen terveelle pohjalle (back to sound money), jossa korkotaso ohjaa investointien allokointia oikeisiin osoitteisiin. Ihmiset tuottavat jälleen enemmän kuin kuluttavat ja saavat kertyneille säästöilleen oikeaa korkotuottoa.

Vaihtamalla otsikossa USA:n tilalle euroalue ja piirtämällä kippurat uusiksi, on tämä samainen juttu myös euron tarina.

Ainoa iso ero on vain se, että euroalueen suurin asset-bubble on bondeissa (yritysten roskalainoja, Italian+Kreikan+Espanjan+Portugalin-valtionlainoja). 

Nykyisessä globaalissa velkavetoisessa "nousukaudessa" ei tulla enää näkemään keskuspankkien (EKP, FED, BoJ, PBoC..) ohjauskorkojen normalisointia, vaan fiat("paperiraha")-järjestelmien holtiton väärinkäyttö ajaa valuutat inflatoriseen kuolonkierteeseen (race-to-the-bottom) ja lopulta velkaresettiin.

Globaalin rahajärjestelmäuudistuksen kautta seuraa jälleen paluu terveeseen markkinatalouteen ja normaaliin korkotasoon (sound money).

Globaali rahajärjestelmäuudistus: Ehkä lähitulevaisuudess sovitaan uudesta Bretton Woods-tyylisestä järjestelystä, jossa dollari oli kultakannassa ja päävaluutat sidottu kultaan dollarin kautta. Järjestely hylättiin 1971, joten nykyinen fiat-järjestelmä ehti 46 vuoden ikään ennen nykyisiä massiivisia ja yhä pahenevia ongelmia. 

Kiinan on myös ilmeisesti tarkoitus tehdä Yuanista maailmanvaluutta. Tämä on yleinen spekulaatio sillä, Kiinan keskuspankki (PBoC) hamstraa kultaa isosti. Kiina ei vie kultaa ollenkaan, vaan ainostaan tuo sitä.

Moni on varmaan pitkään ihmetellyt, että missä se inflaatio oikein luuraa ja niin olen minäkin. Todellisuudessa inflaatio on ollut käynnissä jo vuodesta 2009 (USA, kts. kuva2) ja sen nimi on asset-bubble-inflaatio, joka pikapuolin kääntyy asset-bubble-deflaatioksi ja sitä kautta kuluttajahinta-deflaatioksi ja lopulta rahamäärän (M1 = FED QE1 + QE2 + QE3 + QE4 + QE5..) paisuessa aina taivaasiin saakka, ensin kuluttajahinta-inflaatioksi ja sitten kuluttajahinta-hyperinflaatioksi ja lopulta tapahtuu velkaresetti, kun nykyisen fiat-rahajärjestelmän rahayksiköt muuttuvat arvottomiksi (Zimbabwe, Weimarin Tasavalta), jolloin velat leikkaantuvat ja velkojat jäävät nuolemaan näppejään. 

 

+ olen talousharrastaja enkä ammattilainen. Korjailkaa vain jos/kun löytyy virheitä.

+ näitten meikäläisen juttujen sijaan kannattaa kuitenkin mielummin kuunnella Youtubesta oikeita talousjärkäleitä kuten: Jim Rogers, Marc Faber, David Stockman, Robert Schiller, Hugo Salinas Price, Carl Icahn, Martin Armstrong, Ron Paul  ja myös vähemmän tunnettuja talousviisaita kuten: Mike Maloney, Doug Casey, Peter Schiff, Harry Dent, David Hoffman, Jim Richards, Michael Pento

 

Lähteet: Juttu perustuu pääosin Mike Maloneyn kirjaan: "Guide To Investing in Gold & Silver: Protect Your Financial Future" , sekä vastaavaan video-sarjaan, joita olen yrittänyt suomentaa, tiivistää ja kääntää kansankielelle.

Kuvat: alkuperäisten kuvien sunnittelu: Mike Maloney, kuvien toteutus ja tuunaus: J.Rutanen, talousdatat ja kippura-editori: StLouis Fed Research, kuva-editori: Gimp

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu