Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Suomen Pankin Target2-saamiset uuteen huippuun

  • Kuva1: Euroalueen kansallisten aluepankkien Target2-(epä)tasapainot (Lähde:EKP)
    Kuva1: Euroalueen kansallisten aluepankkien Target2-(epä)tasapainot (Lähde:EKP)

 

Euroalueen purkaantuminen jatkuu vakaana.

Havainnollisena esimerkkinä tästä on EKP:n hallinnoiman Target2-maksuvälitysjärjestelmän epätasapainon muuttuminen paraboliseksi (Kuva1). 

Epätasapaino on nyt  suurempi kuin Kreikan kriisin aikana vuonna 2011.

Suomen Pankin Target2-saatavat EKP:ltä ovat kasvaneet kolmessa kuukaudessa 22 mrd eurosta 65 mrd euroon eli 43 mrd euron verran (kohta 9.4). Target2-maksusiirrot ovat tulleet pääosin GIPS-maista (Greece-Italy-Portugal-Spain).

On hyvin vaikea kuvitella, että Suomen vienti ko. maihin olisi lyhyessä ajassa kasvanut räjähdysmäisesti, sillä olisimme sen kyllä nähneet lehtien otsikoissa. Kyseessä lienevätkin pääomasiirrot (pääomapako) suomalaisiin osakkeisiin, valtion- ja yritysvelkakirjoihin ja talletustileille (Joku tietävämpi voisi antaa tähän kommenttinsa). Paperikoneita ja laivoja näillä rahoilla on tuskin ostettu.

--

Target2-järjestelmän avulla euroalueen liikepankit tekevät suuret maksusiirtonsa euroalueen sisällä. Jos esim. espanjalainen maanviljelijä Jose-Luis tilaa Suomesta Valtran traktorin 100k€ hintaan, lainaa EKP Jose-Luisin espanjalaiselle liikepankille vastaavan 100k€, jotta ko. pankin eurolikviditeetti säilyisi ennallaan.

Näin toimien, ei espanjalaisessa pankkijärjestelmässä synny pulaa euroista muualle euroalueelle suuntautuvien maksusiirtojen vuoksi.

Siirtotapahtumasta syntyy espanjalaiselle alueelliselle keskuspankille 100k€ velkavastuu EKP:lle ja Suomessa maksun vastaanottavalle Suomen Pankille 100k€ saaminen EKP:ltä. Espanjalle vipattu 100k€ siirtyy siis Suomen piikkiin. Nyt näitä saamisia on SP:llä jo siis 65 mrd edestä.

--

Target2 on lähtökohtaisesti viallinen järjestelmä, sillä maksuepätasapainoja ei säännöllisesti tasata euroalueen alueellisten keskuspankkien välillä, kuten esim. USA:ssa tehdään. USA:ssa tasaus suoritetaan siirtämällä alijäämäisestä aluepankista USA:n valtionvelkakirjoja (treasuries) maksuksi ylijäämäiselle aluepankille (Aiemmin tasaus tehtiin käyttämällä kultaa maksuvälineenä). Näin toimien USA:n alueellisten pankkien keskinäiset maksuepätasapainot eivät kumuloidu.

--

Target2-saamiset muodostavat riskin Suomen Pankille. Mikäli jokin euromaa eroaa euroalueesta, kokee SP ns. pääoma-avaintaan vastaavan tappion ko. valtion Target2-veloista.

Koko euroalueen purkautuessa ei SP:n Target2-saamisten kohtalosta ole minkäänlaista varmuutta.

Oletan, että menetetyt saamiset korvataan EKP:n painamalla lisärahalla, mikä siirtää tappiot kohoavan inflaation kautta kuluttajille ja samalla myös leikkaa tallettajien säästöjä (Joku asiantuntevampi voisi tähänkin kommentoida).

--

Ongelmistaan huolimatta Target2:sta ei voi korjata eikä purkaa, sillä samalla purkautuisi koko euroalue.

Target2 on todellisuudessa piilotettu tulonsiirtomekanismi vahvoilta euromailta GIPS-maille, jotta euroalue saataisiin pysymään kasassa. Mikäli Target2 korjattaisiin, olisi tulonsiirrot hoidettava muuta kautta, kuten esim. vakausmekanismin (EVM) tai euroalueen yhteisten valtionvelkakirjojen avulla (eurobonds).


--

Huhtikuun lopussa saamiset lienevät jo 70 mrd.

Kuinka paljon saatavia pitää kumuloitua ennenkuin herää keskustelua maamme Target2 riskeistä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Ville Valkama

"Huhtikuun lopussa saamiset lienevät jo 70 mrd. Kuinka paljon saatavia pitää kumuloitua ennenkuin herää keskustelua maamme Target2 riskeistä?"

Valitettavasti ei herää. Päätoimittajat eivät lähde sooloilemaan työnantajan sananvapaudella ja tavallinen kansalainen ei huomaa edes törkeistä kulutustarvikkeiden hintojen noususta, kuinka pääoma on jo hävinnyt Suomesta.

Tietenkin jos kansalaiskeskustelu herää esimerkiksi tällä foorumilla niin se auttaisi asiaa, mutta tyypillisesti suomalainen ei keskustele asiallisesti siitä, mistä hän ei ymmärrä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

En itsekään usko, että asialle on enää mitään poliittisesti tehtävissä.

Toivottavasti kuitenkin valveutuneimmat kansalaiset pääsevät kärryille asioiden todellisesta tilasta ennen kuin rysähtää.

Ville Valkama

Jos sinulta löytyy joku selkokielinen asiakokonaisuus paketti tästä niin laita tulemaan sähköpostilla. Käyn läpi ja annan palautetta, että voisiko sitä jotenkin vielä selkeyttää, niin että asiaan perehtymättömätkin pystyisivät ydin ongelman nopeasti ymmärtämään ja jakamaan tietoa eteenpäin.

Sp on @tulitehoa.fi.

Valveutuneisuuskaan ei ole nykypäivänä kovin helppoa, kun kaikessa on niin älytön kiire eikä kukaan jaksa kuunnella tai lukea mitään mistään ellei tarjolla ole olutta tai muuta primitiivisyyteen vetoavaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että asia pitää esittää muodossa "sata rahaa on enemmän kuin kaksi rahaa" , ja se ei ole ihan helppo juttu.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #3

Vanhoista blogi-jutuistani löytyy lisätietoa dollarin ja euron ongelmista.

--

Pitäisi tosiaan päästä tolle rautalankatasolle, jolle jatkossa pyrinkin.

Selkeyttäminen vaatisi myös grafiikkaa ja jopa animaatioita.

--

Koko ongelmavyyhtiä pitää lähteä purkamaan fiat-(paperi)valuuttojen perusongelmista, jotka ovat lopulta valtiontalouksien hillittömän velkaantumisen vuoksi johtaneet keskuspankkien ajautumiseen loputtomaan rahaelyvtykseen, joka tulee johtamaan päävaluuttojen resetoitumiseen.

Youtubessa mm. Peter Schiff on hyvä selkeäkielinen kommentaattori.

Muita: John Rubino, Chris Martensen, Grant Williams

Talouskritiikin pääpaikka on: zerohedge.com

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Herättelyä tosiaan vaatii.

Euron puolustajatkin pysyttelevät poissa keskustelusta, koska heillä ei ole vasta-argumentteja.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Jo Teiniliitosta lähtien monessa mukana ollut Erkki Liikanen voisi valottaa tätä target- järjestelmää veronmaksajille tv:ssä, jotta kansalaiset pääsisivät ”kärryille.” Tässä vinkki Ylen toimittajille.

Erkki Liikanen aloitti pitkän uransa Teiniliiton puheenjohtajana. Hän oli aikanaan valtiovarainministerinä yhtenä 1990-luvun laman keskeisistä tekijöistä. Tämän Antti-Pekka Pietilä tuo esille kirjassaan ”Pankkikirja”, joka julkaistiin vuonna 1995. Kirjassa on oma lukunsa ”Erkki Liikanen ja laman anatomia”. Erkki esitti silloin, että pannaan asuntokauppa jäihin muutamaksi kuukaudeksi.

Tässä lamassa suli punapääoman lisäksi monen muunkin pääomat kuin lumi keväisessä auringonpaisteessa. Toivottavasti tätä samaa ei tule käymään Eduskunnan ”ikiomalle” pankille, joka toimii kylläkin EKP:n ”haarakonttorina.”

Tätä ”target-vauhtia” suomalainen veronmaksaja on vaarassa joutua erästä tunnettua valtiomiestä lainaten ”nahkurin orsille”.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Totta, myös valtamedian pitäisi tarttua tähän aiheeseen.

Target2-epätasapaino on vain yksi osa euro-ongelmaa.

Euro pysyy kasassa vain paikkauksin, joista yksi on Target2-järjestelmän vuotaminen, toinen on rahaelyvytys (LTRO) ja kolmas on nollakorot.

Euron tuhoutuminen ei ole mielestäni enää poliittisesti estettävissä, mutta ongelmat olisi syytä kuitenkin tuoda suuren yleisön tietoon.

Toimituksen poiminnat