Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Talouden kasvuharha

  • Kuva1: USA:n talouden BKT-kasvuennuste (klikkaa isommaksi, lähde:FED)
    Kuva1: USA:n talouden BKT-kasvuennuste (klikkaa isommaksi, lähde:FED)
  • Kuva2: USA:n liittovaltion velan kehitys (biljoonaa dollaria, lähde: FED)
    Kuva2: USA:n liittovaltion velan kehitys (biljoonaa dollaria, lähde: FED)

 

Suomenkin talous on vihdoin lähtenyt tukevaan kasvuun, joten nyt voimme siis kaikki huokaista helpotuksesta?

Eipä aivan, sillä todellisuudessa kasvu on pääosin perustunut keskuspankkien rahapoliittiseen elvytykseen sekä yksityiseen että julkiseen velkaantumiseen.

--

Tilanne on helpointa hahmottaa vertailemalla keskenään kahta maailman suurinta talousaluetta: euroaluetta ja Yhdysvaltoja.

Molemmat alueet vastaavat toisiaan monessa keskeisessä suhteessa: kehittynyt talous, ikääntyvä väestö, mittava julkisen talouden ylivelkaantuminen ja horjuva valuuttajärjestelmä.

Euro horjuu siksi, että raha ilman valtiota ei voi toimia edes teoriassa saati sitten käytännössä.

Dollari horjuu siksi, että USA on voinut dollarin reservistatuksen ansiosta ylivelkaantua kestämättömällä tavalla. Lisäksi dollarin reservistatuksen purkautuminen tulee väistämättä päivä päivältä lähemmäksi.

--

USA sekä aloitti että lopetti rahapoliitiisen kevennyksen ennen euroaluetta. Täten USA on euroaluetta edellä rahapoliitiisessa kevennyskokeilussa ja se toimii erinomaisena indikaattorina ennakoitaessa euroalueen liki täysin vastaavien toimien mahdollista onnistumista.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed lopetti määrällisen kevennyksen (Quantitative Easing (QE)) vuoden 2013 lopulla ja aloitti ohjauskoron nostot joulukuussa 2015. QE-ohjelman aikana Fed osti liikepankeilta 4000 mrd $ arvosta velkakirjoja syöttäen tällätavoin pankkijärjestelmään vastaavan määrän ylimääräistä likviditeettiä (ts. rahaa). 

Elytyksen supistamisella on ollut juuri sellainen vaikutus kuten olen arvellutkin: USA:n talouskasvu on alkanut hiipua. Pahanenteisintä on USA:n vuoden 2017 ensimmäisen kvartaalin kasvuennuste, mikä ennakoi vain 0.5% BKT-kasvua vuositasolla (kuva1). 

On myös huomattavaa, että liittovaltio on velkaantunut Obaman kauden aikana noin 1000 mrd $ vuosittain, eikä tälle velkaantumiselle ole loppua näkyvissä. Obaman aikana liittovaltion velka kasvoi 10 biljoonasta (trillions) dollarista 20 biljoonaan dollariin.

Julkinen velkaantuminen on käytännössä finanssipoliittista elvytystä. Tähän elvytyspanostukseen nähden vuoden 2017 BKT-kasvuennuste on huolestuttavan matala.

--


Keskuspankkien elvytyspolitiikan totuudenhetki koittaa ensi syksynä, jolloin Fed:in pitäisi olla jo toteuttanut lupaamansa seuraava koronnosto, sekä EKP:n pitäisi ilmoittaa rahapoliittisen kevennyksen supistamisesta (velkakirjojen osto-ohjelma ns. LTRO).

Todennäköisintä kuitenkin on, että kumpaakaan toimenpidettä ei tule tapahtumaan, vaan keskuspankit joutuvat toteamaan, että niiden on edelleen jatkettava rahapoliittisia kevennystoimia. Täten ne tulevat epäsuorasti julistamaan ko. kokeilunsa epäonnistuneiksi.

Kaikkein "edistynein" rahapoliittisissa kokeiluissa on ollut Japanin keskuspankki (BoJ), joka on jo siirtynyt suoraan valtionbudjetin rahoittamiseen (ns. setelielvytys). Lisäksi BoJ on mm. ostanut jo n. 40% Japanin ETF-osakerahastoista. Japanin valtionvelka on tällä hetkellä jo n. 235%/BKT.

Todennäköisesti sekä Fed että EKP tulevat seuraamaan BoJ:n viitoittamalla tiellä, mikä tulee lopulta johtamaan kaikkien kyseisten valuuttajärjestelmien purkautumiseen.

--

+ kirjoitus on raakasti tiivistetty, mutta toivottavasti siitä kuitenkin irtoaa johtolankoja kaikille asiasta kiinnostuneille

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainakin hallitus tekee median avulla kaikkensa luodakseen mielikuvaa tulevaisuuden positiivisista näkemyksistä, mitään konkreettisia tekoja ei juuri näy.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hallitus hehkuttaa tätä lyhytaikaista rahaimpullisia, mikä on syntynyt EKP:n toimien ja velkaantumisen kasvun avulla.

Mitään todellista pysyvää talouskäännettä ei ole tapahtunut. Lisäksi alamme jo olla normaalin noususuhdannejakson keston loppupuolella.

Talouden heikentyessä EKP, Fed jne. tulevat todnäk. lisäämään rahaelvytystä.

--

Euron osalta oikea korjaava toimenpide olisi euroalueen hallittu alasajo, mutta siihen ryhtyminen on poliittinen mahdottomuus.

Juuso Hämäläinen

Tämä kuvaamasi tilanne on totta. Kuten kirjoitit kansantalouden kasvu velkavetoisesti on täydellistä itsensä huijaamista. Se kasvu ei ole todellista.

USAn dollarin asema maailman ykkösreservivaluuttana on pian mennyttä. Dollarin arvo on täysin keinotekoisesti pidetty nykyisellä tasollaan. USAn velkaantuminen valtiona ei ole pelottanut suuremmin sen valtiojohtoa 40 vuoteen. Katteetonta tilirahaa laitetaan aina lisää kiertoon haluttu määrä.

FED ei todellakaan ole edes USAn keskuspankki vaan yksityisesti omistettu pankki, jolle on annettu oikeus säätää USAn rahapolitiikkaa ja korkotasoa. FED antaa liikepankkien luoda uutta rahaa markkinoille antamalla näiden antaa luottoja 10 kertaa varojensa verran. Lainaraha on siis luotu 90%sti ilmasta.

FEDin omistajat, joita ei julkisesti edes tiedetä, korjaavat aina korkotuottonsa päältä. Sama miten maan tai maailman talous kehittyy. FEDille sopii mainiosti USAn valtion velkaantuminen.

USAn johto tietää myös, ettei kukaan tule sen valtionvelkoja perimään pakolla. Tässäkin mielessä Suomen valtionvelka on aivan erilainen kuin USAn. Me emme voi muuta kuin maksaa poliitikkojen virheet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä kasvu perustuu yritysten tilauskannan kehitykseen ja Suomi on hyvin vientipainotteinen maa. Turha sitä on joka kohdassa synkistellä. Niin vienti- kuin investointitilastotkin ovat piristyneet huomattavasti.

Mitä valtion velkaan tulee, niin budejttikirjasta näkyy sitten mihin ne rahat on ollut pakko käyttää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niin vienti- kuin investointitilastotkin ovat piristyneet huomattavasti."

Onko faktaa tilastoa Suomen viennin kehittymisestä viime vuosina?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Nyt puhutaan tänä vuonna alkaneesta piristymisestä.

"VIENNIN ARVO SUURENI NELJÄ PROSENTTIA HELMIKUUSSA"

http://findikaattori.fi/fi/80

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #6

Viennin kasvu johtui lähinnä öljytuotteiden viennin kasvusta ja tämä taas raakaöljyn tuonnin kasvusta. Kauppatase oli vahvasti negatiivinen. Ei tässä näy vielä mitään merkkejä Suomen teollisuuden tuottavuuden kasvusta, joka saadaan aikaan vain kehittämällä korkean jalostusasteen tuotteita nykyisten raaka-aineiden ja bulkkituotteiden sijalle.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tilapäinen kasvusysäys on siis saatu kyllä aikaiseksi.

Mutta ko. sysäys on jo menossa ohi Yhdysvalloissa ja me seuraamme kohta perässä.

--

Talouden todellinen tila tulee paljastumaan vasta kun keskuspankit lopettavat elvytyksen. Ennen sitä emme tiedä mikä on totta ja mikä tarua.

Ongelma vain on siinä etteivät keskuspankit (mm. Fed, ECB, BoJ) voi lopettaa rahaelvytystä sillä silloin kestämätön velkakuorma kaatuu niskaan.

Jos EKP yrittää lopettaa LTRO:n nousevat velkaantuneiden euromaiden valtionlainojen korot kestämättömiksi ja olemme uudelleen eurokriisissä.

--

EKP on syöttänyt myös Target2-maksujärjestelmän kautta n. 1000 mrd € ylimääräistä likviditettiä euroalueen liikepankeille.

Saksalaiset ottavat tämän asian esille heti syksyn vaalien jälkeen.

Juuso Hämäläinen

Kieltäydyn kaima hyväksymästä kasvutarinat ennenkuin ollaan ylitetty aiempi viennin huippu. Muuten emme puhu kasvusta oikeassa vertailussa. Nyt ollaan vasta korjaamassa entistä alamäkeä.

Valtionvelka ei ole mitenkään irrallinen asia taloudesta. Lisääntynyt velka on nimenomaan vähennettävä kasvuluvuista ennenkuin kasvusta voidaan sanoa yhtään mitään.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #8

Nimenomaan, velkaantumalla "kasvu" ei ole oikeaa kasvua.

Suomen "kasvu" on sitä samaa kuin USA:ssa joka siis velkaantuu 1000 mrd € vuodessa.

--

Euroalueen talous on normalisoitunut silloin kun ohjauskorko on normalisoitunut ja EKP lopettanut rahanpumppauksen (LTRO+Target2).

Tosin emme tule koskaan näkemään tuota hetkeä, sillä silloin euro on jo hajonnut.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Milloin sitä aitoa kasvua on ollut? Sanokaa joku aikaväli

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvä kysymys.

Sanoisin, että ennen EKP:n rahapoliittista kevennystä ts. < 2011.

Tämän jälkeen EKP on keräillyt liikepankeilta yht n. 3000 mrd € arvosta velkakirjoja (bonds), josta 2000 mrd LTRO:n kautta ja 1000 mrd Target2:n kautta.

Liikepankeilla on nyt siis tuo ylimääräinen 3000 mrd hyffeä käytettävissään, josta osa makaa liikepankkien keskuspankkitileillä EKP:ssa. Loput taitaa olla pääosin bondeissa.

--

Jos EKP:n kevennystä ei olisi sanoisin, että kasvua tapahtuu silloin kuin investoinnit kasvavat. Milloin lie kasvaneet Suomessa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voisitko tarkistaa onko kokonaisvelka kasvanut vai vähentynyt esim. vuosien 1990-2010? Jos se on lisääntynyt,niin perutko näkemyksesti oikeasta kasvusta?

Oikeastaan kaikki velka mitä talouteen otetaan luo kannusteen investoida,koska kokonaiskysyntä kasvoi. Kyse on vain siitä kuinka kapealle sektorille velka kulutetaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #13

Normaali korko-olosuhteissa velkaantuminen on ok ja luo kasvua.

Ongelma vain on että meillä ei ole ollut normaali korko-olosuhteita euroalueen perustamisen jälkeen.

Illuusio maariskin poistumisesta laski välimeren maiden korot liian alas ja aiheutti lopulta finanssikriisin 2011.

Nyt tuo ongelma on siivottu EKP:n taseeseen (3000 mrd € arvosta LTRO+Target2-bondeja) odottamaan uuden kriisin puhkeamista.

Nykyiset nollakorot puolestaan aiheuttavat arvostuskuplia ja pääoman virheallokaatioita.

--

Todellisuudessa peli on jo menetetty ja euroalue ei tule enää palaamaan normaaleihin korkosykleihin, koska velkaantuminen on päässyt kestämättömälle tasolle ja korkoja ei voi enää normalisoida. ts tilanne on sama kuin Japanissa on ollut jo 20 vuotta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #14

Osaatko perustella miksi se korko on oleellinen osa?

Miten voidaan määritellä normaali korko-olosuhde epänormaalin laajassa valuutassa? Keskuspankkipolitiikka hyvinkin pitkälle määrittelee korko-olosuhteen kuten hyvin huomattiin,kun Draghi astui kertomaan miten on valmis mihin tahansa. Sillä hetkellä juuri se illuusio katosi,koska valuutta-alue vastaa kokonaisuudessaan valuutan arvostuksesta eikä yksittäinen maa. Illuusiota oli kuvitella tämä menevän jotenkin toisin.

Velkaantumisen kestämättömän tason sanelee valuutan arvo eli Suomeksi keskuspankkin politiikka. Ei näytä olevan vielä hätää vaikka se hullua onkin.

Tarkistitko sen kokonaisvelan tilanteen kuten vähän niinkuin suosittelin?

Voin jo tarkistamatta arvailla kokonaisvelan menevän hyvinkin tarkkaan talouskasvun edellä eli tarkoittaen,että järjestys on velka->talouskasvu. Tämä järjestys pitäisi ravistella hetken aikaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #15

Meillä on selvästikin lähestymistapaero: itse en pidä euroaluetta toimivana valuuttaunionina.

Esim. EKP on paikannut europakoa Välimerenmaista jo 1000 mrd € edestä Target2-järjestelmän kautta. Mielestäni tämä on erittäin huolestuttavaa.

--

Hypoteesini mukaan korkoja ei voi enää normalisoida euroalueella. Joten mikäli EKP alkaa supistamaan LTRO:a syksyllä ja nostamaan korkoja olen ollutkin koko ajan väärässä.

Tämä jää siis nähtäväksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #16

En minäkään pidä sitä toimivana sosiaalisista syistä. Itse rahassahan ei ole vikaa vaan sen hinta sosiaalisesti on liian kallis ja tulee toteuttamaan kaiken mitä vastaan EU perustamaan.

Joten mikä on siis lähestymisessä se ero?

Lähestyt asiaa hypoteesin kautta joka yksiselitteistää velan olemusta siten mikä ei vastaa todellisuutta vaan on ideologisen teoria mukainen.

Minä koitan lähestyä rahaa objektiivisesti ja koska raha on velkaa,niin väistämättä tästä seuraa velan ymmärtäminen hieman eri tavalla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #17

Europrojekti voi tosiaan pahimmillaan hajoittaa koko EU:n, mikä olisi iso vahinko.

Eurossa on fataaleja ongelmia, joista ovat puhuneet mm. Hans-Werner Sinn (ex-IFO) ja Otmar Issing (ex-EKP). Ko. syistä johtuen uskon eurokokeilun päättyvän epäonnistumiseen.

--

Rahajärjestelmien ongelmista on YouTubeen tehnyt mainiota videoita Mike Maloney.

Raha luodaan velkana se on totta.

Velka on myös ok jos korko määräytyy markkinaehtoisesti, eikä niin kuin nyt jolloin keskuspankit painavat korot keinotekoisen alas mm. LTRO+Target2-rahapumpulla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Bkt-ennuste on enää vaivaiset 0.2%:

http://www.zerohedge.com/news/2017-04-27/atlanta-f...

Ja tämä siis saavutetaan 1000 mrd $ vuotuisella julkisella elvytyksellä/velkaantumisella.

Ja Fed:in pitäisi jatkaa koronnostoja.

???

Toimituksen poiminnat