Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Petrodollarin loppu lähestyy

  • Kuva1: American Eagle 2017, kultakolikko, 1 oz (Lähde: US Mint)
    Kuva1: American Eagle 2017, kultakolikko, 1 oz (Lähde: US Mint)
  • Kuva2: USA:n liittovaltion velan kehitys 1966-2017 (Lähde: Fed StLouis)
    Kuva2: USA:n liittovaltion velan kehitys 1966-2017 (Lähde: Fed StLouis)

 

Kiina on aloittamassa yuan-pohjaisen öljykaupan ("petroyuan") Venäjän kanssa mahdollisesti jo tämän syksyn aikana. Mikäli yuan-pohjainen öljykauppa laajenee merkittävästi, tulee sillä olemaan vakavia seurauksia USA:n taloudelle; IMF:n mukaan n. 65% maailman valuuttareserveistä on dollareita ja mikäli niille ei jatkossa olekaan tarvetta öljykaupassa, tulevat ne palautumaan takaisin USA:han aiheuttaen inflaatiota ja korkojen nousua. Fed:n oman arvion mukaan taas koko dollarikannasta suurin osa on USA:n ulkopuolella, joten melkoinen dollareiden paluuvyöry on mahdollisesti odotettavissa.

Liittovaltiollekin petrodollari-aikakauden päättyminen tietää suuria hankaluuksia; Mikäli ulkovallat eivät enää tarvitse dollareita, ei niillä ole enää mitään syytä käyttää USA:n valtionvelkakirjoja (treasuries) niiden tallettamiseen. Koko petrodollarin alkuperäinen ideahan oli, että ulkovallat palauttavat ansaitsemansa öljydollarit takaisin Yhdysvaltoihin velkakirjaostosten kautta. Nyt tämä dollaripyöritys (dollar recycling) uhkaa siis päättyä. Tällöin treasureiden kysyntä romahtaa ja Yhdysvallat ei enää kykene ylläpitämään huimaa valtionvelkaansa (105%/BKT).

Mielenkiintoisena lisäpiirteenä Kiina (joka on maailman suurin öljyntuoja) tarjoaa öljyntuottajille mahdollisuuden vaihtaa ansaitsemansa yuanit kultaan. Voi olla, että lopulta päädytään siihen, että öljy hinnoitellaankin suoraan kullassa (grammaa per barreli). Jos näin käy, päädytään saamaan tilanteeseen, kuin silloin, kun dollari oli sidottu kultaan (Bretton-Woods, 1947-71). Tuolloin öljyn hinta pysyi vakaana hyvin pitkään n. 13$ barreli. Näin käy aina kun yhden hyödykkeen arvoa mitataaan toisen hyödykkeen avulla, sillä yleensä hyödykkeet inflatoituvat samaa tahtia

Dollarin edessä olevalla alamäellä on tuntuvia seurauksia myös euroalueelle, sillä EKP joutuu kilpaa inflatoimaan euron arvoa säilyttääkseen sen kilpailukyvyn suhteessa dollariin. Dollarin alamäki todennäköisesti estää setelielvytyksen (LTRO, 60mrd €/kk) lopettamisen, saati sen seurauksena paisuneen EKP:n taseen supistamisen. Taseessa on nyt n. 20% euroalueen valtionvelkakirjoista (n. 1700 mrd €, Table A7.1) ja nähtävästi ne myös sinne jäävät ja saavat tn. myös lisää kavereita seurakseen.

--

Petrodollarin loppu tietää loppua USA:n sotilaalliselle ja taloudelliselle ylivallalle. Yli varojensa eläminen tulee päättymään, eikä USA:lla ole enää varaa ylläpitää täysin ylimitoitettua armeijaansa, jota se on tarvinnut petrodollarin suojaamiseksi.

Petrodollarin "asiakkaat": Saudia-Arabia, Kiina ja Japani ovat käytännössä rahoittaneet USA:n asevoimia ja sen käymiä sotia. Ja kun asiakkaat häipyvät, loppuu nykymuotoisen armeijan ylläpitäminen ja sen kyky jatkuvaan sotimiseen.

 

+ Herää myös kysymys siitä, miksi EU ei ole vaatinut europohjaisen öljykaupan aloittamista. Miksi EU tukee USA:n dollaria eikä omaa valuuttansa?


Kuva1: American Eagle 2017. Onko vielä edessä paluu kultakantaan?

Kuva2: Liittovaltion velka on ollut tasaisessa kasvussa Kissingerin v.1974 junaileman petrodollarijärjestelmän alusta saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei tuo aivan mahdoton skanaario ole, mutta tuskin toteutuu noin suoraviivaisesti.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Joo varmaankin niin, eli aluksi pikku-hitaasti ja sitten isommalla vyöryllä.

Ensimmäinen murtuma petrodollariin on nyt kuitenkin nyt tullut.

--

USA:n kyvyttömyys taittaa velkaantumista on toki toinen tekijä joka on lopulta kaatamassa dollaria.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Vielä pari vuosikymmentä sitten petrodollaristatuksen uhkaaminen olisi johtanut sotiin (ja ilmeisesti johtikin), mutta nyt maailma on muuttunut - muut energiamuodot syövät öljyn merkitystä, ja Kiina on kasvanut samalle viivalle Yhdysvaltojen kanssa supervaltana.

Kävi tuuri, että sekä dollarin että öljyn valtakausi loppui samaan aikaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kommentista Amos!

Öljyn kulutuksen lasku on se viimeinen naula arkkuun joka väistämättä johtaa petrodollarin kaatumiseen ts. luonnollinen kuolema on edessä jokatapauksessa.

Iso mullistus jokatap edessä: ensin dollarin ja USA:n hiipuminen ja sitten dollarin korvautuminen toisella reservivaluutalla: IMF:n SDR-korivaluutta, kulta, yuan, kryptot jne. tai niiden yhdistelmä.

Euron en usko selviävän seuraavasta taantumasta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Toivotaan että tällä kertaa menisi reservivaluuttastatuksen lopettaminen maailmassa kivuttomammin kuin historiassa:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195050-v...

Ja erityisesti tämä kuvaaja:

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/image...

vs kähinät.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Janne on oikeassa: globaali kokonaiskulutus kasvaa edelleen. Lännessä kulutus on jo taittunut.

Uskon, että teknologinen murros kuitenkin tapahtuu ennen helposti hyödynnettävän öljyn loppumista.

--

Amokselta hyvä pointti: Rahajärjestelmät kestävät vain rajallisen ajan. Nyk fiat-järjestelmä on 46v, Bretton-Woods kesti 1947-71.

Jälleen mennään täysin valmistautumattomina seuraavaan murrokseen. Uskon, että se tapahtuu kun keskuspankkien rahaelvytys lopulta epäonnistuu.

Hämmästyttävintä on, että vielä vuonna 2017 ei ole löydetty toimivaa rahajärjestelmää.

Mahdollisesti ei olla haluttukaan, sillä fiat-raha mahdollistaa valtioiden ylivelkaantumisen ja pankkien rahastuksen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Petrodollarin loppu lähestyy"

Tälle mahdollisuudelle ovat euron puolustajat näilä palstoilla lähinnä naureskelleet.

Juha Hämäläinen

Olet Jari herännyt samaan mihin jenkkien älykkäin osio heräsi jo aikaa sitten. Petrodollarin asema romahtaa. Samalla romahtaa dollarin uskottavuus siihen tasoon, jossa sen olisi pitänyt olla öljykriisistä alkaen. Tämä pelko on osaltaan ajanut jenkit sotimaan öljymaissa.

Vastapalveluksi despoottien suojelusta sopi jo 1972 Henry Kissinger Saudien ja muiden kavereiden kanssa, että öljytoimituksilla on hintalappu taaloissa.

Kun tämä etuasema taalalta menee niin jenkit eivät enää voi maksaa tuontilaskujaan ja sijoituksiaan painamalla lisää tilirahaa taaloissa. Se puuha hiipuu ja taala joutuu arvostetuksi muihin valuuttoihin nähden oikein.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos palautteesta Juha!

Kissingerin soppari Saudien kanssa on ollut todella tuhoisa: turhaa sotimista, holtitonta öljynkulutusta ja velkaantumista.

Päätepiste on nyt kuitenkin lähellä; Jenkit eivät tule maksamaan velkojaan reaalisesti, sillä heillä ei ole siihen enää varaa. Siksi he inflatoivat dollarin ja maksavat velat pois vain nominaalisesti.

Treasury-haltijoille jää musta-pekka: he ovat myyneet reaalihyödykkeitä ja saanet vastineeksi vain paperilapun käteen.

--

Itselleni varsinainen eye-opener fiat-rahajärjestelmien vikoihin oli Mike Maloney:n:

"Guide To Investing in Gold & Silver: Protect Your Financial Future"

https://www.amazon.de/Guide-Investing-Gold-Silver-...

Nimestään huolimatta käsittelee lähinnä fiat-rahaa ja perustelee sen miksi dollari tulee romahtamaan.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Voimamittelö Euraasia vastaan Transatlantti tuntuisi olevan meneillään. Lähi-Itään ja Mustameren ympäristöön kerääntyy erityisesti painetta eikä ole ihme, että siellä vääntö etupiireistä käy kuumana. Lähi-Idän öljyvarat menettävät ehkä jossain vaiheessa merkitystään, mutta nuo alueet ovat silti vaa'ankielen asemassa mm. sijaintinsa vuoksi.

Ehkä tämän vuoksi Kiina haluaa Pohjois-Korean kautta sitoa USA:n huomiota ja voimavaroja itäiselle Tyynelle merelle, jotta sen ja Venäjän pyrkimykset Lähi-Idässä ja erityisesti Keski-Aasiassa saavat tilaa. USA-vetoisen koalition rahkeet saattavat tässä mittelössä osoittautua riittämättömiksi. Havittelemastaan Syyriasta se joutui nyt luopumaan ainakin väliaikaisesti. Hyökkäystä Iraniin valmistellaan, mutta rintaman kokoaminen voi olla työlästä. Mikään ei ole Lähi-Idässä sujunut niin kuin USA olisi toivonut ja samalla on lännen ja erityisesti Euroopan riesaksi saatu pakolaiskriisi ja terrorismin uhka.

USA:ssa vaikuttaa vahva sisäinen oppositio, joka haluaisi vihdoinkin irrottaa maansa interventionismiin perustuvasta aggressiivisesta ulkopolitiikasta. Trump osittain valittiin jo aloittamaan tätä tehtävää, josta mies kuitenkin sanoutui irti. Jossain vaiheessa USA:n voimavarat kuitenkin loppuvat ja transatlanttinen globalismi joutuu luopumaan veturin asemastaan. Siinäpä on Suomenkin päättäjillä sitten ihmettelemistä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Selkeä hegemoniakamppailu on menossa: Kiina yrittää kammeta USA:ta valtaistuimeltaan Venäjä apurinaan. Pohjois-Koreakin lienee vain pelinappula USA-Kiina shakkiottelussa.

Jenkkien paukut on jo käytännössä syöty, mutta voi todellakin olla niin, että vielä viimeisellä epätoivoisella sodalla yritetään pitää suurvalta pystyssä.

Trumpin takinkäännös oli täydellinen, sen täydellisen muutoksen sijaan joka jennkkien olisi pitänyt nyt viimeistään läpikäydä.

--

Isoja juttuja tosiaan tapahtumassa jota Suomi ja EU seuraavat sivusta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ei niinkään sivusta. Monet EU:n provinssit ovat olleet mukana öljysodissa ja Suomikin on jonkin verran sitouttetu "kriisinhallintaan".

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #13

Valitettavasti näin on päässyt käymään. Eurooppa on myötäillyt liikaa jenkkejä ja pahentanut lähi-idän sotkuja.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kiitokset, Jari, mielenkiintoisesta blogista. Ounastelin saman suuntaista jo reilut pari vuotta sitten.

http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1914...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kiittämästä Juha!

Samaa asiaa tuossa omassa jutussasi.

Mainio kuva "kulta-yuan"-mainoskyltistä!

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen
Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Paljon puhetta on tuosta IMF/SDR yhdistelmästä. Siinä oleellista on, että ensin siihen liittyvistä asioista pitää "isojen" toimijoiden kesken päästä sopuun. Toiseksi miten sille saadaan luottamusta, kun se on pitkälti tai kokonaan (riippuu toteutuksesta) FIAT valuutta, ja tarve sille johtuu FIAT valuuttojen mahdollistamista/aiheuttamista ongelmista.

Neuvotteluissa asemaan vahvistaa "fyysisten muskeleiden" (asevoimien) lisäksi omavaraisuus energian ja muiden osalta, realimaailman tuotanto sekä väestön määrä ja ikärakenne ym.

Noiden osalta USA ei ole kuitenkaan kaikkien heikoimmassa asemassa, vaan monessa mielessä EU/Eurooppa on vielä heikommassa, etenkin kun Brexit saadaan maaliin. Putinia on paljon kritisoitu aiheestakin, mutta monessa mielessä hän parantanut kansansa asemaa/tilaa huomattavasti monessa merkittävässä asemassa pidemmälle katsottaessa. Kiina on joissain asioissa hyvin vahva, mutta myös muutamia heikkouksia löytyy, aivan kuten Yhdysvalloilla.

Joidenkin mukaan tämä ja FIAT ongelmat ovat olleet tiedossa jo 80 luvulta asti, ja tarkoitus on ollut "ajaa tällä järjestelmällä niin pitkään ja kovaa" kuin mahdollista. Kannattaa huomioida myös esim Alan Greenspanin mielipiteet ja kirjoitukset nuoruudessa, toimiessa FED:n puheenjohtajana, ja nyt eläkkeellä. Niissä on mielenkiintoista vaihtelua.

Historiallisesti suurten muutosten ajat ovat olleet myös vaarallista aikaa. Nähtäväksi jää onko historiasta otettu opiksi.

Öljystä kannattaa huomioida pari asiaa. Ensin sitä käytetään monessa muussakin asiassa kuin energiana/polttoaineena, joten sitä tarvitaan kyllä vielä jatkossakin.

Toiseksi sitä riittää kyllä, mutta oleellista on nettoenergian suhteen muutos. Eli ennen(hyvinä aikoina) käytettiin yhden tynnirin verran energiaa ja saatiin 100-200 tynnyriä. Enää ei päästä lähellekään noita lukemia vaan öljyhiekka tai särötys saattaa olla luokkaa 3-5-10 tynnyriä yhtä käytettyä kohti. Osittain sama ongelma uusiutuvissa, ainakin tällä hetkellä.

Ja tuo "nettoenergia" on oleellista, koska sillä luodaan hyvinvointia.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyviä pointteja Janilta!

Euro on tosiaan vielä heikommassa asemassa kuin dollari ja se purkautuu ensin. Euro voi säilyä vain muodostamalla euroalueesta liittovaltio, mikä on poliittinen mahdottomuus.

Samaa mieltä kanssasi: fiatilla ajetaan loppuun saakka. Mitään korjaavia toimenpiteitä ei tulla näkemään ennen romahdusta. Korjaavat toimenpiteet aiheuttaisivat laman/taantuman ja pankkikriisejä eikä kukaan halua syntipukiksi.

Allu on tosiaan nykyään taas kultakannan kannattaja.

Rahajärjestelmien ongelmat aiheuttavat vielä isoa vahinkoa.

Kokonaisuudessaan, kaikki globaalit ongelmat huomioonottaen, olemme erittäin pelottavassa tilanteessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jotain on unohtunut !

Valuuttakauppaa on maailman suurin markkina. Valuuttakauppa päivittäin on yli 5 000 miljardin dollaria. Suurimman markkinan tittelistä kilpailevat kuitenkin myös korkojohdannaissopimukset, joiden nimellisarvoinen päivävaihto on vuonna 2016 ollut 6 600 miljardia dollaria listattujen johdannaisten markkinapaikoilla ja toisaalta 2 700 miljardia dollaria kahdenvälisillä over the counter eli OTC-markkinoilla.

Unohtuu myös se, että kaikissa transaktioissa käsitellään aina kahta valuuttaa !! Ei öljykaupan valuutan välttämättä tarvitse olla dollari, vaikka öljyn hinta määräytyisikin dollareissa. Kauppahinta voidaan suorittaa millä tahansa muullakin valuutalla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Joo, tosiaan näinpä se taitaa olla: (johdannaiset?) > valuuttakauppa > bondit > osakkeet.

Johdannaisiin en ole vielä edes uskaltanut perehtyä.

Ilmeisesti koko finanssijärjestelmä on verhottu erilaisin peliviritelmin, jotka tn. romahtavat mikäli tulee voimakkaita kurssiliikeitä, jolloin vastapuoliriski toteutuu.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Eri assettien suuruusluokat onkin näköjään kuvattu mm. ns. "Exterin pyramidilla!:

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Exter.png

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kaikille kommenteista!

Tästä tulikin näköjään jaetuin postaukseni.

--

Selvittelen siis näitä raha- ja finanssijärjestelmien ongelmia itselleni ja kirjoitan sitten tiivistelmiä asioista joita olen saanut selviteltyä.

Lähteinä on mm. zerohedge, sekalaisia youtube videoita: Peter Schiff, Gregory Mannarino, maneco64, David Stockmann, Greg Hunter, Chris Martenson, Mike Maloney, Peter Leeds, Jim Rogers, Marc Faber, Michael Pento..

Käyttäjän KariHemminki kuva
Kari Hemminki

Hyvä lista. Oon kans seuraillut noita youtubesta. Jim Rickardsin videot kans mielestäni katsomisen arvoisia.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Richards on myös hyvä.

Grant Williamsilla on myös painavaa asiaa yli 30v kokemuksella mm:

"Grant Williams: Central Banker Fuzzy Math? A Debt Problem is "Solved" by More Debt?"

https://www.youtube.com/watch?v=SQ3rKLagkLY

Ilo kuunnella teräviä talousviisaita, joiden analyysi nykytilanteesta on hyvin yhtenäinen.

--

En siis usko, että mitään on enää tehtävissä, vaan nykyjärjestelmä (fiat, euro, dollari, jeni) ajetaan ensin loppuun ja sitten kokeillaan taas jotain muuta.

Ts. seuraava Lehman-Brothers hetki tulee taas yllättäen suurelle yleisölle. Talousgurut ja suursijoittajat ovat toki ajan hermolla koko ajan.

Toimituksen poiminnat