Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Länsimaiden alennustila

  • Jeanne D'Arc (Lähde: Wikimedia Commons)
    Jeanne D'Arc (Lähde: Wikimedia Commons)
  • EU:n lippu (Lähde: EU)
    EU:n lippu (Lähde: EU)

 


Nykyään ei ole enää kivaa olla länkkäri; Johtavan länsimaan presidenttinä on vakavasti häiriintynyt henkilö. Länsimaisen valtaduopolin toinen osapuoli, eli EU, on halvaannuksen tilassa ja matkalla kohti hajaannusta. Samaan aikaan autoritaariset ideologiat, kuten äärinationalismi ja islam ovat kovassa nosteessa.

Islamin nousua pidän tilapäisenä, regressiivisenä ilmiönä, mikä johtuu arabimaiden sisäisestä heikkoudesta ja kaaoksesta. Äärinationalismin nousu on sen sijaan todennäköisesti hyvin pitkäkestoinen ja vakavampi ilmiö. Marxia vapaasti lainaten: "Nationalismi on oopiumia kansalle".

Tällähetkellä nationalismi on sekä Venäjän että Kiinan kantava ideologia. Venäjällä hapuileva demokratia vaihtui hyvin helposti nationalismiksi, kuten vastaavasti Kiinassa kommunismi. Nationalistisella agendalla on hyvin helppo pärjätä vaaleissa ja valtaan päästyä alkaa hivuttaa järjestelmää totalitaariseen suuntaan. Euroopassa Puola ja Unkari ovat jo vakaasti tällä polulla.

Äärinationalismin noustessa muualla maailmassa, viimeksi Turkissa, länsimaissa ollaan tukevasti sotkeuduttu lillukanvarsiin, kuten "populismin" ja "rasismin" nujertamiseen. Todellisuudessa ongelma on siinä, että valtaeliitin pyrkimykset eivät ole enään pitkään aikaan palvelleet kansan tarpeita.

"Populismi" ja "rasismi" ovat vain oireita tästä tyytymättömyydestä. Politiikan oikea tarkoitus on ratkoa kansalaisten arkisia ongelmia ja kehittää yhteiskuntaa kauaskantoisesti kestävällä tavalla. Nämä tavoitteet ovat kuitenkin jo pitkään olleet politiikanteon sivuosassa ja unelmointi sekä etujärjestöpolitikointi pääosissa.

USA on taantuva suurvalta, eikä tule enää koskaan palaamaan entiseen asemaansa. Siksi EU:n on vahvistettava asemaansa läntisen valtaduopolin toisena osapuolena. Parhaiten tämä tapahtuu unohtamalla liittovaltiounelmointi ja ottamalla reippaita taka-askeleita takaisin kohti vapaakauppaliittoa. Ensimmäinen askel siinä on epäonnistuneen euroalueen purkaminen, ennenkuin se purkaantuu omaan mahdottomuuteensa. Tilalle on tuotava todellisia, tavallisten EU-kansalaisten arkea kohentavia uudistuksia. 

Täällä koto-Suomessa on vastaavasti lopetettava kaikenkarvaiset kikyilyt ja soteilut. Niiden sijaan on tartuttava todellisten ongelmien korjaamiseen.

Meidän hyvinvointimme pahimmat esteet ovat peri-inhimilliset: ahneus, itsekkyys ja typeryys. Niitä kaikkia hillitsemällä pääsemme kuin itsestään takaisin uuteen nosteeseen.

--


Tietämättämme me länsimaalaiset olemme paljon vartioina, sillä länsimaalaisuus on parasta mitä ihmiskunta on toistaiseksi kyennyt luomaan.

Meidän on kaikin keinoin puolustettava ja varjeltava sitä, sillä vaihtoehdot eivät todellakaan ole houkuttelevia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jari Rutanen: "Tietämättämme me länsimaalaiset olemme paljon vartioina, sillä länsimaalaisuus on parasta mitä ihmiskunta on toistaiseksi kyennyt luomaan."

Länsimaalaisuus ei ole itseisarvo. Eikä sen paremmin itämaalaisuuskaan; pohjoismaalaisuus kenties parhaiten voisi sitä olla. Mutta tässä ei tietenkään ole kysymys ilmansuuntaan perustuvasta paremmuudesta tai etevämmyydestä. Blogisti ei sitä varmasti tarkoitakaan.

Oleellista on lähinnä se, minkä arvojen varaan yhteiskunta on rakennettu ja kuinka ehjinä ne rakenteet ovat meidän päivinämme.

'Länsimaalaisuus' on rakennettu kristillissosiaalisten arvojen varaan. Olemme tosiaan paljon vartijoina nähdessämme, miten yhteiskuntamme perusarvoja revitään lähes hysteerisellä vimmalla alas.

Tuo hysteriaa muistuttava hävityskiima onkin nopeassa tahdissa saanut poljettua maan rakoon "sen parhaan, mitä ihmiskunta on toistaiseksi kyennyt luomaan". Läntinen valtaduopoli katselee lasittunein silmin 'uudistustensa' seurauksia.

Samaan aikaan "itäinen triopoli" paisuttelee ekspansiivista uhoaan: Kiina, Islam-states ja Venäjä virittelevät marssisäveliään ja valmistautuvat läntisen duopolin kaatumiseen siihen hautaan, jonka duopoli on suuressa viisaudessaan itselleen kaivanut.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Parhaimmuudella tarkoitan lähinnä sitä kuinka hyvä ko. yhteiskunta on elää sen kansalaisille. Pohjoismaat lienevät tosiaan vieläpä kaiken huipulla.

Ihmisten omat arvot/arvomaailma on sitten vielä oma juttunsa, missä on paljon korjattavaa: olemme liian itsekeskeisiä, materialistisia, ahneita, itsekkäitä jne..

Tilanne on todella huolestuttava; Emme edes ymmärrä mitä olemme saavuttaneet suurella tuskalla ja suurin uhrauksin, saati sitten ymmärrä puolustaa sitä.

Kiina, Venäjä, Turkki yms. käyttävät auenneen tilaisuuden ahnaasti hyväkseen.

Pekka Iiskonmaki

Luin jostain, että tuo presidentti oli valittu kansanäänestyksellä.

Kekkonen valittiin poikkeuslailla.

Onko muistisi ja tietämyksesi tosiaan noin hatara?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Pidän Trumpin valintaa sekä rep- että dem-establishmentin aiheuttaman poliittisen halvaannuksen seurauksena.

Vaalitulosta tulee toki kunnioittaa.

Mielestäni on ilmeistä, että Trumpilla on narsistinen persoonallisuushäiriö esim. kyky itseironiaan puuttuu täysin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Samaa mieltä kanssasi. Trumpilla on narsistinen persoonallisuushäiriö, mutta lisäksi hänellä on luultavasti myös alkava dementia. Perustelen tämän väitteeni sillä ettei hän kykene enää suojelemaan itseään omilta tekemisiltään ja sanomisiltaan - Hän puhuu välillä todella hulluja. Nuorempana ja terveempänä hän tuskin olisi aiheuttanut itselleen näin paljon hallaa ja osaisi myös peittää paremmin persoonallisuushäiriötään.

Olet todellakin osuvasti kirjoittanut länsimaisen yhteiskunnan problematiikasta. Sinun kaltaisia ihmisiä tarvitaan!

Länsimainen yhteiskunta on muuttunut globalisaation myötä aina vain epäoikeudenmukaisemmaksi. Järjestelmä toimii itseään ja pienen rahakkaan eliitin hyväksi. Pieni ihminen on jäänyt järjestelmän jalkoihin ja liian moni on pudonnut kyydistä pois. Esimerkiksi Suomessa yritystuet ovat jopa viime vuoden aikana kasvaneet kun samalla kaikkein köyhimmiltä on leikattu. Miljonäärien veroprosentit (pääomatulot) ovat usein samaa luokkaa tai pienemmät kuin matalapalkka-aloilla. Uskon systeemin passivoivan, raha ei kierrä yhteiskunnassa eikä käytetä mihinkään luovaan. Lue Hesarin artikkeli, jossa kerrotaan kuinka ammattikoulun kehittämä sähköauto myydään Kiinan. Suomen rahaeliitti ei kiinnostu uusista innovaatioista.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos kivasta palauttesta Nita :) !

Sain mielestäni suht hyvin tiivistettyä pitkältä ajalta kertyneitä aatoksia.

--

Hyvä pointti tuo Trumpin mahd. dementia. Voi todellakin olla, että ei enää lanttu leikkaa muutenkaan narsistisen häiriön lisäksi.

On painajaismaista, että tällainen henkilö on USA:n pressana.

--

Rahaelvytyksen ansiosta on käynnissä varsinainen globaali ryöstö: Suuryritykset ja suursijoittajat saavat käytännössä ilmaiseksi lainaa ja sijoittelevat ja keinottelevat niillä. Samalla eläkerahastojen ja kansalaisten korkotuotot ovat nollassa. Lopulta keskuspankkeihin rahaelvytyksen kautta kertyneiden velkapapereiden romahdus tulee veronmaksajien maksettavaksi. On jopa vitsailtu, että rahaelvytys on rikkaiden perustulo "basic income for the rich".

Puolueet ovat keskittyneet palvelemaan edustamiaan etujärjestöjä ja kansalaisten etu on jätetty syrjään. Nykymenoa voisi kutsua vaikkapa puoluekleptokratiaksi.

+ pitää käydä katsomassa tuo autojuttu

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Käytännössä kapitalismi* on kiinteä osa niinsanottua länsimaisuutta. Ja nykyinen alennustila on juurikin kapitalismin nykyisen kehitysvaiheen ilmentymä. Lyhyesti sanottuna rikkaiden oikeus rikastua entisestään on asetettu etusijalle suhteessa kaikkien oikeuteen saada perustarpeensa tyydytetyiksi.

Islamistinen terrorismikin on USA:n jo toisesta maailmansodasta lähtien harjoittaman sosialismin vastaisen taistelun sivutuote:

Nykyaikainen poliittinen terrorismi on pitkälti Yhdysvaltain luomus

*Jos kapitalismi pitäisi määritellä yhdellä ainoalla kriteerillä, niin se kriteeri olisi oikeus yksityisen palkkatyön teettämiseen (ja sen kautta oikeus toisten yksilöiden taloudelliseen riistämiseen eli heidän työnsä arvon osittaiseen omimiseen -- tämähän juuri on yksityisen työllistämisen motiivi).

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olen samaa mieltä siitä, että talousjärjestelmässä on paljon korjattavaa alkaen jo itse fiat-rahajärjestelmästä.

Nykyjärjestelmä perustuu siihen, että on saatava aikaiseksi nominaalista BKT-kasvua ts. ko. numeroarvon tulee kasvaa loputtomasti.

Tästä kasvuharhasta on luovuttava ja siirryttävä kasvavan hyvinvoinnin tavoitteluun.

Paljon on perattavaa ja itse aloittasin euroalueen purkamisesta ja paluusta kansallsiin valuutoihin. Euron purkaminen ei ole tosin poliittisesti mahdollista, joten on vain odoteltava sen hallitsematonta purkautumista.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Demokratia on ihmisille toistaiseksi ollut paras hallintomuoto. Esimerkiksi kommunismi aiheutti suurta kärsimystä ja nälänhätää Neuvostoliitossa. Autoritaariset järjestelmät eivät sovi ihmisille, oli kyse puolue-, uskonto- tai henkilödiktatuurista. Yksinvaltaan päästyään henkilö tai tietty porukka pyrkii aina alistamaan muut ja siinä käy aina huonosti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kapitalismi tappaa edelleen noin 10 miljoonaa ihmistä vuodessa nälkään. Se on siis paljon enemmän kärsimystä aiheuttava järjestelmä kuin sosialismi/kommunismi on koskaan ollut. Mutta tästä ei länsimainen media tietenkään puhu.

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Autoritarismi viehättää ihmisiä jollain primitiivisellä tavalla. Mutta auroritaariset järjestelmät ovat aina päätyneet romahdukseen.

Demokratiassakin on ongelmansa, mutta demokratiat kuitenkin lopulta aina uudistautuvat kriisivaiheen jälkeen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #11

Nykyajan yhteiskunnat (jos jätetään pois laskuista primitiiviset sademetsäheimot yms.) voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään:

1) Ne, joissa ylin auktoriteetti on uskonnollinen ideologia (käytännössä islamilaiset valtiot)
2) Ne, joissa ylin auktoriteetti on poliittinen ideologia (käytännössä sosialistiset valtiot)
3) Ne, joissa ylin auktoriteetti on raha (käytännössä niinsanotut länsimaiset demokratiat).

Eivät yhteiskunnat poikkea toisistaan siinä, ovatko ne autoritaarisia vai ei, vaan ne poikkeavat toisistaan siinä, kuka hallitsee auktoriteettia.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #12

Autoritaarisessa järjestelmässä kansalla ei ole valtaa, vaan se on Suurella Johtajalla, puolue-eliitillä tai papistolla.

Kommunismin käytännön ongelma on siinä, että ihmiset pitäisi pakottaa siihen väkivalloin.

Itse en usko ideologioihin tai uskontoihin, vaan siihen, että ongelmat ratkaistaan.

Ongelmia siis on, siitä olemme kyllä samaa mieltä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #12

Jaottelu se on tuokin.
Seuraavaksi kannattaa tarkastella mikä on ihmisten hyvinvointi/elintaso ja mitä vapauksia heillä on noiden vaihtoehtojen mukaisissa valtioissa.
Sitten voi vielä varmuuden vuoksi tarkastella, että minkä ryhmän valtioihin pyritään ja minkä ryhmän valtioista pyritään pois.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Mutta ei se ole aitoa kapitalismia!"

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Erinomaista analyysiä Jarilta ja muiltakin.

Aina yhteiskunnan ollessa vaikeimmassa tilanteessaan, kaaoksessa haetaan apuun jonkinlaista messiasta, pelastajaa. Jopa ISIS kelpaa pelastajaksi niille, jotka ovat syvämmissä ahdingossa, jos heillä ei ole voimakasta sisäistä ryhtiä ymmärtää, se terrorismi vie vielä syvempään ahdinkoon, pois toivosta.

Länsimaiden setelielvytyksestä olikin jo puhetta. Se on tosiaan tietynlaista rahamaailman terroria, koska toisille annetaan ilmaista lainaa, ja se kierrättää rahaa yksipuolisesti julkisen sektorin hankkeisiin, jotka tosiaan veronmaksajille kaatuvat maksuun. Luulen, että suuri osa tutkimusrahoituksesta on tätä setelielvytysrahaa, mikä tutkimus on arvotonta, koska siinä ei uskalleta arvostella tätä "pyhää lehmää" eli tutkimuksen rahoittajaa: EU, EKP ja kansalliset pankit.

Olen varannut lokakuun selvittääkseni systeemisesti yhteiskunnan, mitä se on ja mitä sen pitäisi olla. Luon aiheesta joukon videoita, sekä ideakirjan, millä itse kukin voi lähteä rakentelemaan omia käsityksiään. Hankkeen nimenä on Metayhteiskunta. Se on minulle reipasta aivojumppaa ymmärtää koko yhteiskunta parhaine ja huonoimpine piirteineen.

Voitte seurata uuden uljaan Metayhteiskunnan syntyä täältä: http://metayliopisto.fi/blogi-blog-page/

Kiitoksia hyvistä oivalluksista. Tällaista keskustelua tarvitaan.

PS. Eilinen videoni (29 min) kertoo tästä: http://metayliopisto.fi/yhteiskunta-olemassa-keta-...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos palautteesta Erkki!

Oma "rojektini" on selvittää näitä setelielvytyksen ja rahajärjestelmien ongelmia, joista aion säännöllisesti julkaista juttuja.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Siinä olet kyllä oikeassa, että ne syvimmät syyt länsimaiden ongelmiin ovat kolme demonia nimeltään Ahneus, Itsekkyys ja Typeryys. Mutta mitä me tälle ongelmalle voimme tehdä? Yrittää häätää nämä demonit vihkiveden ja rukouksen avullako?

Toimituksen poiminnat