Kansan Talous Talousseurantaa ja muuta tarkkailua

Sveitsin "Vollgeld"-kansanäänestys 10.6

  • Kuva1: Vollgeld-flyer (Lähde: vollgeld-initiative.ch)
    Kuva1: Vollgeld-flyer (Lähde: vollgeld-initiative.ch)
  • Kuva2: UBS:n pääjohtaja Ermotti: "Raha tulee säästöpossuista!" (Lähde: ubs.com)
    Kuva2: UBS:n pääjohtaja Ermotti: "Raha tulee säästöpossuista!" (Lähde: ubs.com)

 

Pääosa liikkellä olevasta rahasta on peräisin liikepankkien luomista luotoista. Luottoja liikepankit puolestaan luovat painelemalla tietokoneidensa numeronäppäimiä, jolloin luottoasiakkaan tilille ilmestyy tyhjästä uusia digitaalisia euroja. Uudet eurot eivät siis ole peräisin mistään, vaan ilmaantuvat tyhjästä ("ex-nihilo") ja ovat vain pelkkiä merkintöjä pankkien "Excel-talukoissa".

Vaikka rahanluonti tyhjästä kuulostaa täysin pöyristyttävätltä ajatukseltä, on se kuitenkin täysin järkevää ja tarpeellista nykyaikaisessa pankki- ja talousjärjestelmässä.

Järjestelmän totteutuksessa on kuitenkin perustavanlaatuinen virhe, sillä pankkien luotonluonti tapahtuu käytännössä yhteisvastuullisesti valtion ts. veronmaksajien takaamana.

Julkinen takaus yksityiselle luotonluonnille johtaa kuitenkin väistämättä liikepankkien holtittomaan luotonluontiin ja pankkien asiakkaiden ylivelkaantumiseen. Tämän seurauksena joudumme alati toistuviin pankkikriiseihin ja lopulta rahajärjestelmäkriisiin.

--

Sveitsissä yritetään nyt saada joku roti tähän yksityisten pankkien vallattomuuteen ja siksi huomenna sunnuntaina (10.6) äänestetään rahanluonnin siirtämisestä yksinomaan valtion oikeudeksi ("Vollgeld initiative"). Tällöin liikepankit toimisivat vain rahan välittäjinä, kuten ihmiset luulevat niiden tälläkin hetkellä toimivan.

Esityksellä on hyvin pienet mahdollisuudet tulle hyväksytyksi, sillä suuren yleisön tietämys rahanluonnista ja pankkijärjestelmän toiminnasta on täysin olematonta. Lisäksi poliittinen ja finanssieliitti vaikenevat täysin siitä, kuinka rahaa/luottoja oikeasti luodaan ja miksi valtio takaa yksityisen luotonluonnin.

Hupaisana esimerkkinä siitä, kuinka eliitti sumuttaa kansaa, on ohessa Sveitsin suurimman pankin UBS:n toimitusjohtaja Sergio Ermottin satuilua siitä, kuinka heidän pankkinsa muka lainaa tallettajien varoja laina-asiakkaille.

Tarinaniskentä osataan myös täällä koto-Suomessakin: Aktia-pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen hauskuttaa oheisella videolla Talousdemokratia ry:n Ville IIvarista omilla rahajutuillaan.

Todellisuudessa kaikki pankkitirehtöörit kyllä hyvin tietävät pankkiensa luovan rahaa tietokoneidensa numeronäppäimillä, mutta jostain syystä asian myöntäminen julkisesti on ylivoimaisen vaiketa.

Miksiköhän näin  on?

--

Talousdemokratia ry:n parannusehdotus nykyiseen pankkijärjestelmäämme on keskuspankkitilin tarjoaminen jokaiselle kansalaiselle.

Keskuspankkitilillä oleva raha on ns. keskuspankkirahaa, kuten liikkellä olevat setelit ja kolikotkin ovat. On täysin luontevaa, että valuutan liikkelle laskenut taho tarjoaa kansalaisilleen fyysisen käteisen lisäksi myös sen sähköisen/digitaalisen version.

Keskuspankkitilillä kansalaisen rahat ovat aina turvassa myös mahdollisten pankkikriisien sattuessa. Liikepankkien "tileillä olevat rahat" eivät ole tileillä, vaan ne on lainattu eteenpäin euroalueen rahamarkkinoille. Kriisin iskiessä euroalueelle, pankeista ei saa enään rahojaan ulos. Keskuspankkitilillä on myös rajaton talletussuoja ja kaikki maksutapahtumat ovat aina reaaliaikaisia 24/7.

Jokaisella liikepankilla on jo valmiiksi olemassa keskuspankkitili ja nyt valtion tarvitsee ainoastaan tarjota sama palvelu kaikille kansalaisilleen web-pankin ja kännykkämaksamisen muodossa.

Tässäpä oiva vaalitäky kaikille asiasta kiinnostuneille puolueille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sveitsissä voidaan tälläisestäkin asiasta kansanäänestää. Milloinkahan meillä?

Olen omalta osaltani keskustellut Sveitsin sukulaisten kanssa tästä rahan olemuksesta ja laitan vielä tämän blogin avittamaan äänestyspäätöksessä. Joudunkohan käräjille vieraan vallan äänestyksiin vaikuttamisesta?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Sitova kansanäänestys Suomessa? Heh heh, eihän mitään tärkeätä voi antaa tietämättömän impivaaralaisen junttikansan äänestettäväksi! Eduskuntavaaleissakin ne äänestävät joskus ihan väärin, kuten vuonna 2011...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

YLE-uutiset uutisoi tästä mutta uutinen on hävinnyt. Siinnä puhuttiin kyllä rahan luomisesta mutta sekaan sotkettiin lyhyet ja pitkät talletukset, eli toimittaja oli pihalla kuin lumiukko. Lieneekö YLE saanut palautetta uutisen johdosta ja poistanut harhaanjohtavan uutisen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Linkki löytyy vielä: https://yle.fi/uutiset/3-10238815

Ilmeisesti toimittaja tarkoitti ettei talletuksia voi enää käyttää reservivaatimuksen täyttämiseen.

Huonosti ilmaistu. Ja lisäksi pankkien luotonantoa rajoittaa oikeasti vain oman pääoman vaatimus ei reservivaatimus.

Juha Hämäläinen

Nykyinen rahajärjestelmä ei todellakaan ole hyvä, koska se perustuu täysin velkaantumiseen.

Olemme nyt tilanteessa, jossa katteelliseen rahaan siirtyminen on mahdottomuus.

Me jatkamme tekemällä kauppaa velkakirjoilla, joita kutsumme joko tilirahaksi tai käteiseksi. Niiden arvo perustuu vain luottamukseen niiden vaihtoarvosta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Vaihdanta on hankalaa, koska tavaroiden ja esineiden arvot vaihtelevat paljon. Tästä vaihdannan hankaluudesta syntyy usein velkoja jomman kumman vaihtajan osalle. Velkakirjojen sijaan on syntynyt raha, joka on tavallaan vaihdannan ylijäämää tai alijäämää katsojasta riippuen. Rahakin on siis velkakirja, jossa on sisällä jonkun tahon alijäämää tai ylijäämää. Arvo perustuu uskoon tuon velkakirjan arvon säilymisestä.

Pankki on kuin työvoimatoimisto, joka valitsee kelpoisimmat työntekijät tekemään itselleen tuottoa, jota koroksi kutsutaan. Velan ottaja toki on halukas tähän "kauppaan".

Omalla keskuspankilla hyödyt ja haitat tulevat suoraan kansalaisille. Liikepankkimallissa pankit vetävät välistä ja sotkevat omat intressinsä politiikkaan. Tietenkin joku voi väittää, että pankit kantavat osan riskeistä silloin, kun talous toimii. Toisaalta virheet kaatuvat kansalaisille.

Valtion tehtävää kansalaisten koneistona tulee miettiä. Vapaa kilpailu on hyväksyttävää, kunhan kilpailu on vapaata ja vapaat kilpailijat vastaavat itse tekemisistään.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Vielä lisäystä:

Sähköisen käteisen käyttöönoton lisäksi liikepankeilta tulisi poistaa kaikki "takuudet ja vakuudet" ja antaa niiden kaatua kriisien sattuessa, jolloin pankkien omistajat ja asiakkaat menettävät varansa. Markkinamekanismi voi toimia vain jos sen annetaan toimia. Joka riskin ottaa, se myös sen kantaa.

--

Todellisuudessa kaikki pankkijärjestelmän korjaukset ovat poliittisesti mahdottomia ennenkuin ajaudumme seuraavaan kriisiin, joka tulee olemaan euroalueen purkautuminen.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Käytännössä pankkeihin talletettu raha on pankkien rahaa ja meillä tallettajilla on vain lupaus niiden takaisinsaamisesta. Mikäli talletussuoja poistetaan, niin silloin ihmiset tulevat nostamaan tilinsä tyhjiksi, koska eivät uskalla pitää rahaa pankissa. Rahajärjestelmä tukeutuu luottamukseen ja sen poisto on kyllä kaaoksen alku. Mikäli meillä olisi oma keskuspankki ja kaikki rahat siellä, niin silloinhan talletussuojasta vastaisi koko yhteiskunta kaikkien taletusten osalta devalvaatioineen päivineen. Tosin yhteiskunnan kehityksestä ja politiikasta vastaisi taho, jolle se on luovutettu.

Sijoittaminen eri muodoissaan on sitten aivan eri asia talletussuojankin osalta. Sijoittamiseen kuuluu riski ja pankkitoimintaan kuuluu riski. Valtioiden tukeminen on eri asia kuin pankkien voittojen takaaminen, jota nyt on harrastettu.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Liikepankkeihin tallettaessa hyötynä olisi korkotulo ja riskinä vastaavasti rahojen menettäminen ts. se olisi normaalia markkinataloutta.

--

Jotenkin pankkien riskitietoisuus on palautettava, enkä itse keksi muuta ratkaisua kuin antaa niiden tarvittaessa mennä nurin.

Parastakin aikaa kustannamme euron käyttöönoton ja rahajärjestelmän rakennevian seurauksena syntynttä yliluototusta, joka on nyt sosialisoitu EKP:n taseeseen sekä välimerenmaiden valtioille. Eikä korkoja voi enää normalisoida, sillä silloin välimerenmaat keikahtaisivat nurin.

--

Mutta kuten todettua, mitään ei tulla tekemään, sillä se on poliittisesti mahdotonta. Politiikot eivät edes ymmärrä miten raha- ja pankkijärjestelmä toimii. Eduskunnassakin taitaa ainoastaan Elina Lepomäki olla ainoa joka ymmärtää asian.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #9

Mitä enemmän pankit lupaavat talletuksille korkoa, niin sitä enemmän ne joutuvat ottamaan muualla riskiä saadakseen korot maksettua ja voitot omistajille taattua. Tässä tallettajat olisivat sijoittajia kun he nykyisin ovat makuuttajia.

Pankit voivat mielestäni mennä nurin ja sijoittajat voivat menettää rahansa, mutta miten on mattimeikäisten, jotka nyt siis pitävät kotinsa sijasta rahaa pankeissa "säästössä"? Pankkijärjestelmä menisi kyllä takuuvarmasti täysin uusiksi.

Keskuspankki voisi toimia valtion pankkina ja siellä olisivat rahat "turvassa", kun taas liikepankit toimisivat rahan välittäjinä sijoittajille. Oma Keskuspankki kontrolloisi rahan määrää liikenteessä poliittisten päätösten tukena.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #10

Tuota juuri tarkoitin, liikepankkiin "tallettajat" olisivat sijoittajia omalla riskillään.

Jos ei halua riskiä, eikä täten myöskään tuottoa, niin pitää rahansa keskuspankissa.

Nyt nämä talletus- ja sijoitusrahat ovat suloisesti sekaisin ja aivan tarkoituksella, sillä täten taataan liikepankeille mahd. suuri kyky luoda luottoja.

Valtio on hyvää hyvyyttään, ts. tyhmyyttään, antanut liikepankeille riskittömän mahdollisuuden luotonluontiin. Tämä tulisi nyt korjata, mutta se on poliittisesti mahdotonta kuten todettua.

--

Myös valtio luo rahaa tyhjästä paisuttamalla alijäämäänsä, ts. kuluttamalla enemmän kuin tienaa verotuloja, mutta tämä velkaantuminen koituu kaikkien kansalaisten hyödyksi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #11

Tiedän, sillä leipätekstissähän tämä jo on, josta myös sait suosituksen.

Yritän havainnollistaa asiaa lisää omilla kommenteillani, jotka koitan tuoda esille mahdollisimman helppotajuisesti.

Ei tuo valtion rahanluontikaan ole ihan noin yksinkertainen juttu edes oman keskuspankin kautta, saati sitten nykyjärjestelmässä. Valtiokin voi tehdä huonoja sijoituksia ja vieläpä ulkomaille, joka sitten hyödyttää vain rajojen ulkopuolista aluetta. Kaksinkertaisessa kirjanpidossa on voittajia ja häviäjiä näin kärjistettysti sanottuna.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #12

Kiitos kommenteista jokatapauksessa! Niitähän minä olin täältä hakemassa.

Rahakeskustelua vaikeuttaa yleinen tietämättömyys, eliitiin vaikeneminen ja yleisesti hyväksytyn rahajärjestelmämallin puuttuminen.

Itse perustan ajatteluni MMT-makrotalousmalliin (Modern Money Theory) ja minun on nykyään hyvin vaikea enää ajatella perinteisellä tavalla rahajärjestelmistä.

--

En usko muutokseen ennen kuin olemme jo taas seuraavassa kriisissä.

Sähköinen käteinen on kuitenkin hyvä keskustelunavaus kriisin jälkeistä jatkoa ajatellen. Ei ole loogista, että on vain fyysistä keskuspankkirahaa, muttei digitaalista. Ei ole myöskään oikeudenmukaista/loogista/järkevää pakottaa tavallisia kansalaisia osallistumaan pankkien luotonluontiin.

Mielestäni sähköisen käteisen ja maksujärjestelmän tulisi olla osa kansallista infrastruktuuria.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #13

Mitä mieltä olet siitä, jos fyysinen raha hävitetään käytöstä? Nykyjärjestelmässä tai uudessa järjestelmässä?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #15

Nykyjärjestelmässä käteinen on ainoa turvallinen "talletustapa". Voi olla, että nykyjärjestelmän tukemiseksi käteisen käyttämistä tullaan vähentämään tai lopettamaan se kokonaan. Sähköistä käteistä ei tulla missään tapauksessa hyväksymään, sillä se vaarantaa nykyjärjestelmän.

Mikäli järjestelmä käynnistetään alusta uudestaan (system reset) ja sähköinen käteinen otetaan käyttöön, niin fyysinen käteinen on silloin mielestäni tarpeeton.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #17

Itse olen sitä mieltä, että fyysistä käteistä ei saa missään nimessä poistaa. Mikäli poistetaan, niin sitten olemme täysin orjuutettuja järjestelmän hallitsijan taholle. Nykyjärjestelmän pankit tulevat kiivaasti ajamaan meitä tähän, joten tässä olen kanssasi eri mieltä.

Tässä hyvää pohdintaa aiheesta:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/14621...

Ville Iivarisen kirjasta Raha sivu 273:

Seuraava suuri muutos tulee olemaan käteisestä luopuminen. Ihmisiltä tullaan viemään kaikki riippumattomuus pankeista ja kaikki yksityisyys rahankäytössä. Ihmiselämä tullaan alistamaan pankkitilien totaaliseen kontrolliin ja pankit tullaan siirtämään pysyvästi rahankäyttäjien ulottumattomiin. Kun rahaa ei ole enää mahdollista saada pankeista ulos, talletuksista tullaan maksamaan pankeille korkoa aivan kuten lainoista. Negatiivista talletuskorkoa tullaan sanomaan tehokkaammaksi rahapolitiikaksi.
Yhteiskunnat tullaan asettamaan kansainvälisten rahainstituutioiden ohjaukseen. Kaikki velkaantumista helpottavat toimet tullaan tekemään laittomiksi. Ikuisesta velassa olemisesta tulee vähitellen normaali olotila.
Ihmiset tulevat lopulta olemaan täydelliisesti orjuutettuja ja heidän orjuuttaan tullaan sanomaan vapaudeksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #18

Tuota Villen maalaamaa dystopiaa itsekin pelkään.

Järjestelmä tule puolustamaan itseään raivoisasti ennen lopullista kaatumistaan.

Nykytilanteessa kansalaisten on voimaakkaasti puolustettava oikeuttaan fyysiseen käteiseen. Talousdemokratian "sähköinen käteinen"-ehdotus on hyvä koepallo nykyjärjestelmän koettelemiseksi. Jollain perusteella se tullaan kieltämään. On mielenkiintoista kuulla millä perusteella.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Kiitos blogistille että olet jaksanut tuoda pankkien rahanluontia yleiseen tietoisuuteen. Muutama kirjoittaja yritti aiemmin samasta aiheesta valistaa meitä,mutta kyllästyivät varmaankin asiattomaan perustiedotkin hukassa olevaan kommentointiin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kiittämästä Ari!

--

Järkytyin pahasti kun vihdoinkin tajusin kuinka raha- ja pankkijärjestelmä oikeasti toimivat ja minun oli pakko alkaa tehdä asialle jotain ainakin näin valistusmielessä.

Myös yleinen tietämättömyys "raha-asioista" aivan valtakunnan ylimpiä kerroksiä myöten on järkyttävää.

Täysin käsittämätöntä on myös se, että pankit ja niiden luotonluonti puuttuvat nykyisistä talouden makromalleista.

--

Iivarisen Villen "Raha - Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla"- on tiivis kokonaisesitys fiat-velkarahajärjestelmästä. Nyt vain 9.90€.

https://intokustannus.fi/?s=iivarinen

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Aloite kaatui odotetusti. Olisi kannattanut ehdottaa keskuspankkitilin avaamista kaikille kansalaisille, mikä olisi ollut järkevämpi ja realistisempi idea.

Ongelmahan ei ole yksityinen luotonluonti, vaan se että se on julkisesti taattua, mikä puolestaan johtaa pankkien riskitietoisuuden katoamiseen (moral hazard) ja sitämyöten alati toistuviin pankkikriiseihin ja lopulta rahajärjestelmäkriisiin.

Toimituksen poiminnat